Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Goriva
  • 04.03.2022. 09:15

Pumpe u Srbiji ograničile prodaju goriva - strah od nestašice?

Na pumpi u Resavici, vozači automobila ne mogu sipati više od 10 litara, traktor više od 30, a kamion i autobus mogu da napune rezervoare samo do 50 litara.

Foto: Depositphotos/Shigapov
  • 1.220
  • 443
  • 1

Nakon što su iz ministarstva energetike uverili je da je država na vreme krenula da obezbeđuje rezerve gasa i drugih energenata, pa da stoga imamo rezerve za narednih 60 dana, a još uvek traje ograničenje cena goriva uredbom, redakciji Agrokluba poslata je fotografija dokumenta pumpe u Pomoravskom okrugu koja je ograničila prodaju goriva.

Odluka Rajić Intertrade-a (foto: S.R.)

Kao što se vidi na pečatiranom dokumentu, na pumpi u Resavici, vozači automobila ne mogu sipati više od 10 litara, traktor više od 30, a kamion i autobus mogu da napune rezervoare samo do 50 litara. Podsetimo, da je Uredbom o ograničenju visine cena naftnih derivata, propisano da privredni subjekti ne smeju isporučivati proizvode u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci. Takođe, ova uredba važi 30 dana, tačnije do 11. marta.

Izjednačena nabavna i prodajna cena

Kako piše N1, nestašica goriva na pumpama u Srbiji je moguća ako se odovog datuma ne dozvoli slobodno formiranje cena naftnih derivata ili nova marža jer su dosadašnju "pojeli" troškovi nabavke pa je izjednačena nabavna i prodajna cena goriva, rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković. 

Kako je pojasnio, privatni vlasnici pumpi naftne derivate nabavljaju uglavnom od Naftne industrije Srbije (NIS) i od kompanije MOL, i da je od juče NIS ograničio isporuke po jednoj transakciji dnevno na 1.000 litara goriva

Takođe, kako nam je javio čitalac iz sela opštine Rača kod Kragujevca, na pumpi u toj opštini stvorili su se redovi za točenje goriva. 

Podsetimo, pomenutom uredbom propisano je da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 iznosi 179 dinara, odnosno 171 dinar po litru.

Kako je kod komšija?

U Hrvatskoj do utorka (8.3) traje ograničenje cena naftnih derivata, pa je još uvek Evrosuper 95 - 11,37 kuna (177,7 dinara), Evrodizel 11,29 kuna (175,1 dinara) i Evrodizela BS plavi 6,5 kuna za litru (101,6 dinara), sve s PDV-om. Kako saznajemo, nakon utorka biće poznati sledeći Vladini potezi.

U Bosni i Hercegovini je stanje čini se alarmantnije; usled straha od poskupljenja, vozači su pohrlili da osiguraju barem kratkoročne zalihe pa su kilometarske kolone zabeležene širom zemlje. Mediji su sinoć (3.3.) preneli informaciju da će od danas gorivo koštati čak četiri marke po litru. Gužve su počele oko 21 sat i trajale su sve do ponoći. Osim automobilima, kupci su dolazili i kamionima natovarenim bačvama i buradima.

Međutim, federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, sinoć kasno je demantovao tu informaciju, te se odjutros litar benzina i dalje prodaje od 2,66 do 2,81 KM (od 160 do 168 dinara). Dizel je nešto skuplji, za jedan litar izdvaja se od 2,71 do 2,86 KM (od 162 do 168 dinara). 


Tagovi

Pumpa Gorivo Ureba Ograničenje cena Nebojša Atanacković Naftni derivati Nestašica goriva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...