Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 14.12.2020. 07:30

Putin zbog rasta cijena osnovnih namirnica uvodi kvote i porez na izvoz žitarica?

Ruski je predsjednik prozvao vladine dužnosnike i igrače na tržištu zbog porasta cijena osnovnih namirnica - kruha, brašna, šećera i suncokretova ulja

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 247
  • 56
  • 0

Nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin oštro kritizirao rast cijena hrane, država razmatra opciju uvođenja kvota za izvoz svih žitarica te porez na izvoz pšenice za razdoblje od 15. veljače do 30. lipnja iduće godine, javlja reuters.

Inače, Rusija je jedan od najvećih svjetskih izvoznika te žitarice, a osim ovih kvota, planira ih uvesti i za suncokretovo ulje, ako cijene u toj državi ne padnu tijekom prosinca.

Naime, Putin je prozvao vladine dužnosnike i igrače na tržištu zbog porasta cijena osnovnih namirnica - kruha, brašna, šećera i suncokretova ulja. Također, tamošnji premijer Mikhail Mishustin je najavio da će ta država poduzeti sve mjere kako bi se to spriječilo.

Mishustin: Ne iskorištavajte ljude

"Moramo poduzeti konkretne korake za učinkovitu stabilizaciju cijena proizvoda važnih za stanovništvo, a koji su u skladu s uputama šefa države", upozorio je ruski premijer na vladinom sastanku.

Apelirao je i na proizvođače, voditelje trgovačkih lanaca i, naravno, izvoznike rekavši im da ne iskorištavaju ljude.

Treba spomenuti i to da je nedavno ruski predsjednik potpisao dekret te produžio zabranu uvoza mliječnih proizvoda, mesa, sira, ribe, voća i povrća iz Europske unije do 31. prosinca 2021. godine.

Također, trgovinski embargo i državni poticaji doveli su do velike ekspanzije ruske proizvodnje i prerade mlijeka. Blizu su postignuća samodostatnosti, a cilj im je bio do 2020. učiniti zemlju neovisnom o uvozu.

Rusiji nije potrebno europsko mlijeko - sve su bliže samodostatnosti?

Međutim, ovaj cilj nije u potpunosti ispunjen, jer još uvijek uvoze mlijeko i mliječne proizvode iz Bjelorusije.


Tagovi

Rusija Cijene Vladimir Putin Kvote Porez Izvoz Mikhail Mishustin


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]