Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko i borovnice
  • 15.02.2018. 17:15

Rabrovac: Od govedarstva do voćarstva

Porodica Arsić iz sela Rabrovac bavi se mlečnim govedarstvom, ali su rešili da se oprobaju i u proizvodnji borovnice.

  • 2.104
  • 100
  • 0

Selo Rabrovac nalazi se na oko 12 kilometara od Mladenovca. Nekada je bilo poznato po kvalitetnim muznim grlima i rekordima u količini mleka. Međutim, mladi su počeli da odlaze, a broj grla da se smanjuje. Ipak, porodica Arsić bavi se ovom proizvodnjom i dalje i ne žele da se odreknu poljoprivrede.

"Ja sam četvrta generacija koja se bavi poljoprivredom. Kod nas nikada niko nije bio zaposlen u firmi, uvek smo se bavili poljoprivredom i sve smo od nje zaradili. Od ratarstva, preko stočarstva, imamo tradiciju koja se nastavlja. Imamo 23 grla krupne i sitne stoke", kaže Miroslav Arsić.

Imaju 12 muznih krava, koje daju oko 200 litara mleka dnevno. Veći deo se predaje mlekari, a ostatak se koristi za proizvodnju kolača.  Na oko 30 hektara seju kukuruz, pšenicu i detelinu. 

Proizvodnja borovnice

Arsići su odlučili da se oprobaju i u proizvodnji borovnice na 40 ari, a u planu je još hektar i 20. Sadnice su uvezli iz Holandije, a za celu organizaciju proizvodnje, podigli su kredit.

"Sarađujemo dosta sa Poljoprivrednom stručnom službom, pa smo dobili dosta korisnih saveta. Od Grada Beograda ćemo dobiti 80% subvencija za mrežu i 80% za sistem za navodnjavanje, a 50% od države za sadnice. Nadamo se da će se uloženo vratiti, jer smo samo u jednu parcelu uložili 20.000 evra", kaže Arsić.

Kako vidi budućnost govedarstva i zbog čega su borovnice hit, saznajte u videu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Rabrovac Miroslav Arsić Krave Borovnice


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer