Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 10.08.2022. 10:30

Radikalizirani protesti poljoprivrednika u Novom Sadu, do sutra mirno u Požarevcu

Dogovori nisu konkretizirani između ministarstva i vojvođanskih poljoprivrednika. Požarevljani čekaju pregovore sa uljarama oko cijene suncokreta i spremaju se "na put za Beograd"

Foto: Julijana Kuzmić
  • 93
  • 15
  • 0

Nakon jučerašnjih razgovora poljoprivrednika Vojvodine i ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića, radikalizirani su protesti u toj državi. Blokiran je put od zgrade Vlade Vojvodine do mosta. Proizvođači su čekali na pismeno obavještenje kao garanciju ispunjenja traženih zahtjeva.

"Dobili smo, ali na našu žalost, ništa konkretizirano nije. Pojedinih tački koje su nam izuzetno bitne, nisu se dotakli, a jesu nekih totalno nebitnih stvari. Nema nikakve garancije. Protesti su nastavljeni. Blokiran je dio Novog Sada, centra, od mosta do Izvršenog vijeća. Sad rješavamo šta ćemo dalje", kaže Đorđe Grujić za Agroklub.

Nedimović je jučer (9. avgusta) najavio sastanak proizvođača s premijerkom Srbije Anom Brnabić, donošenje Zakona o profesionalnom poljoprivredniku, kojim bi, navodno, bila riješena većina zahtjeva poljoprivrednika, kao i da će razgovarati sa predsjednikom pokrajinske Vlade Igorem Mirovićem o problemu naplate naknade za odvodnjavanje.

Također, rekao je da će država platiti "lagerovanje suncokreta dok ne bude bolja cijena".

Kako nam je objasnio Grujić, pitanje suncokreta je samo "jedna tačka jednog zahtjeva" i da su oni ovdje došli zbog zahtjeva na nivou cijele poljoprivrede.

Poljoprivrednici "Stiga" čekaju ispunjenje zahtjeva

Jučer su protestovali i poljoprivrednici Braničevskog okruga u organizaciji Udruženja "Stig", čiji je osnovni zahtjev bila cijena suncokreta.

Protest u Požarevcu se ne prekida, dok neko ne dođe iz Ministarstva

"Dolazili su iz Ministarstva više puta u toku dana, pošto nismo htjeli da se pomjerimo. Mi smo tražili da se ukine zabrana izvoza rafinisanog ulja i da se podigne cijena za građanstvo sa 196 (2,75 KM) na 250 dinara (4 KM) - ovo još uvijek nije potvrđeno, ali sigurno će nešto ići 'gore'.

Za cijenu suncokreta možemo da pregovaramo sa uljarama, to će se desiti u četvrtak (11.8.) najvjerovatnije. Do sad su uljare imale izgovor: zabrana izvoza, ograničenje cijena - evo, sad ne postoji više taj argument", kaže Nedeljko Savić iz Udruženja za naš medij, dodajući da su sinoć zablokirali "bukvalno cijelu Istočnu Srbiju".

Jučerašnja blokada u Požarevcu

"Sljedeće što ćemo učiniti, ako se naši zahtjevi ne ispune, jeste - ići ćemo autima i autobusima za Beograd, to je sigurno!", kaže Savić i dodaje da neće više ovako da "maltretiraju" svoje građane.

Za sada su protesti u Požarevcu prekinuti, do sutra (11.8.) kada je i zasjedanje Vlade Srbije, a proizvođači ostaju dosljedni svojim zahtjevima.


Tagovi

Protesti Poljoprivrednici Vojvodina Srbija Branislav Nedimović Đorđe Grujić Nedeljko Savić


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete