Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Migranti na plantažama
  • 19.10.2019. 12:00
  • Grčka

Radnici migranti rade za minimalac i žive u nehumanim uvjetima

Na grčkim plantažama jagoda uglavnom rade migranti iz Bangladeša kojima je Grčka tek usputna stanica do zemalja Europske unije. No, ondje ostaju godinama, zarađujući minimalac i živeći u groznim, nehumanim uvjetima.

Foto: Depositphotos/deerphoto
  • 464
  • 57
  • 0

Svake godine, od listopada do svibnja, čak 12.000 neprijavljenih muškaraca, migranata iz Bangladeša radi na grčkom agrarnom tržištu rada. Većinom rade na plantažama jagoda

Iako ta zemlja koja im predstavlja prag Europe i Europske unije te usputnu stanicu na putu prema zapadu i boljem životu, većina ih ondje ostaje godinama. Kako piše theconversation.com, ovi migranti, radnici na farmama, kažu kako poljoprivredni proizvođači ostvaruju velik profit, a istovremeno ne žele osigurati pristojne uvjete stanovanja za njih. 

Migranti žive u opasnim barangama 

Zbog toga su radnici prisiljeni iznajmljivati neiskorišteno poljoprivredno zemljište i graditi improvizirane kolibe koje nazivaju "barange". Trošne nastambe izgrađene su od kojekakvog otpada, plastičnih najlona, bambusovih kolaca, kartona što ih čini vrlo opasnima po život jer ne samo da ne mogu pošteno zaštititi radnike od vremenskih neprilika, nego su i vrlo zapaljive

Grčka je 10. najveći izvoznik jagoda na svijetu, a riječ je o vrlo intenzivnom uzgoju. Jednom ubrano, voće brzo propada. Zato je potrebno jagode ubrati brzo i pažljivo, a za to je potreban veći broj ljudi. Lokalno stanovništvo ne želi raditi ovakve poslove pa migranti čine okosnicu ove poljoprivredne proizvodnje. 

Migrantska radna snaga omogućila je poljoprivrednicima veću zaradu, izgrađuju veća poljoprivredna gospodarstva, moderniziraju se i šire na tržištu. Osim što im u tome "pomaže" jeftina radna snaga, čak i direktno zarađuju na radnicima migrantima. 

Direktno zarađuju na migrantima

Naime, prema theconversation.com, u skupini od 10 do 17 barangi bude od 200 do 350 radnika! Uz najam od 33 do 38 USD (oko 260 kuna) po barangi, poljoprivrednik zaradi do 550 USD (oko 3.700 kuna) mjesečno od samo jedne barange tijekom sezone. 

Nakon jednostavne računske operacije, dolazi se do enormne cifre koju farmeri zarade samo na iznajmljivanju nehumanog smještaja za radnike migrante koji istovremeno rade za 32 USD (215 kuna) dnevnice. Osim toga, radnici rade bez ugovora, a u slučaju neplaćanja najamnine, čak je dolazilo do maltretiranja i zastrašivanja od strane lokalne policije. 

Radnici stradavaju u požarima

Radnici migranti redovito gube živote u čestim požarima u lako zapaljivim barangama u kojima nema ni tekuće vode ni struje ni sanitarnog čvora

U lipnju 2018. godine u migrantskom naselju u Nea Manoladi izbio je masovni požar koji je progutao sve ondašnje barange. Više od 340 bangladeških radnika izgubilo je sve što su imali, uključujući dokumente, putovnice, radne dozvole, dokaz o boravku i ušteđen novac. U istoj regiji ove je godine izbilo sedam požara. 

Nažalost, za ovaj grčki "slučaj" bi se moglo reći da je samo legalna verzija modernog ropstva. Podsjetimo, krajem rujna je u Francuskoj razbijena organizirana zločinačka skupina koja je bila uključena u trgovinu ljudima radi radne eksploatacije i pranja novca. 

Za berbu grožđa im obećali dnevnicu od 60 eura, a onda ih pretvorili u robove

Policija je pronašla 167 žrtava modernog ropstva.


Tagovi

Radnici migranti Dnevnica Berba jagoda Grčka Baranga Nehumani uvjeti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.