Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razlika u plaći
  • 31.05.2021. 18:00

Radnici u poljoprivredi među najslabije plaćenima u EU

Kvalificirani radnici u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu su na sedmom mjestu, a njihova bruto zarada po satu je više nego duplo manja od najbolje plaćenih menadžera.

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 335
  • 136
  • 0

Bruto zarada po satu, jasno, razlikuje se ovisno o tome što radite. No, razlike u plaćama pojedinih zanimanja ponegdje su vrlo velike. Na temelju detaljnih informacija o zaradi za 2018. godinu, Europski statistički ured (Eurostat) objavio je popis najbolje i najlošije plaćenih zanimanja. 

Najbolje plaćeni, u svim državama članicama EU su menadžeri čija je prosječno bruto zarada po satu iznosila 28,6 eura. Nakon njih su profesionalni radnici, stručnjaci u svojoj branši (21,4), a na trećem tehničari (17,8). 

Kvalificirani radnici u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu su na sedmom mjestu, a njihova bruto zarada po satu iznosi 12,6 eura. Ispred njih su obrtnici i slična zanimanja (12,8), a iza rukovatelji postrojenja i strojeva te montažeri (11,5). 

Radnici u uslužnim djelatnostima kao što su spremanje, pomoćni rad u pripremi hrane, prodavači i sl., najlošije su plaćeni s tek 9,7 eura na sat. 

U svakom slučaju, prosječna bruto zarada po satu najbolje plaćenog zanimanja u EU bila je otprilike tri puta veća od zarade najslabije plaćenog. Točnije, menadžeri su tri puta više plaćeni od običnog radnika. 

U zemljama članicama EU-a taj je omjer bio najveći na Cipru, gdje su menadžeri (31,7 eura/sat) u prosjeku primali pet puta veću plaću od radnika (6,3 eura/sat). Suprotno tome, omjer je bio najniži u Danskoj, 50,9 eura za najbolje i 22,2 eura za najlošije plaćene, a što možete vidjeti u idućem grafu: 

Pogledamo li Hrvatsku, pri prvom pogledu možemo zaključiti kako smo među zemljama gdje se općenito najmanje zarađuje - kako oni na rukovodećim tako i na najslabije plaćenim mjestima. Kada je riječ o omjerima, u rangu smo Mađarske, Rumunjske, Poljske, Slovačke i Estonije.  


Tagovi

Eurostat Plaće Radnici Statistika


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]