Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid-19 na farmi
  • 21.05.2020. 15:00

Radnika na nizozemskoj farmi koronavirusom zarazila kuna

Ispitivanje je pokazalo da kuna koja nosi Covid-19 ne mora imati simptome bolesti.

Foto: JumpStory
  • 171
  • 14
  • 0

"Nova otkrića u istrazi Covid-19 na farmama kuna (mink) pokazuju da je došlo do novog prenošenja koronavirusa s kune na čovjeka. Ispitivanje je također pokazalo da kuna koja nosi Covid-19 ne mora imati simptome odnosno može biti asimptomatska. Na temelju tih novih podataka, ministrica poljoprivrede Carola Schouten i ministar zdravstva Hugo de Jonge uvode nove mjere."

Ovim riječima započinje priopćenje objavljeno na stranicama nizozemske vlade u kojem se dodaje da ova otkrića imaju velik utjecaj na vlasnike farmi životinja koje se uzgajaju radi krzna, na radnike, njihove obitelji i čitavu lokalnu zajednicu. 

Covid-19 mutira relativno brzo

Podsjetimo, prije manje od mjesec dana, na dvije farme kuna u Nizozemskoj otkrivena je zaraza koronavirusom, nakon čega su stavljene u karantenu. Tada se vjerovalo da su te životinje, koje se uzgajaju radi krzna, inficirali zaposlenici oboljeli od virusa. 

Na dvije farme kuna u Nizozemskoj otkriven koronavirus

"Virus koji uzrokuje Covid-19 mutira relativno brzo. Te promjene u njegovom genetskom kodu mogu se pratiti. Uspoređujući genetske kodove virusa kod različitih životinja i ljudi, znanstvenici mogu stvoriti "obiteljsko stablo" virusa i steći bolji uvid u to gdje i kada su zaražene osobe i životinje", pojašnjavaju u priopćenju u kojem dodaju da je ova vrsta praćenja provedena u slučaju zaraženih kuna i ljudi. 

Zarazu između farmi prenijele mačke?

Virus pronađen kod jednog radnika na farmi pokazao je sličnosti s onim koji je pronađen u kuni na istoj toj farmi. Na temelju ove usporedbe i oblika virusa u obiteljskom stablu, istraživači su zaključili da je vjerojatno radnik zaražen od strane životinje.  

Stoga će nizozemska vlada uvesti nove mjere, a sve će farme ovih životinja biti testirane. Osim toga, u priopćenju se ističe kako je istraživanje pokazalo blisku sličnost s virusima pronađenim na dvije farme u travnju. Jedno od objašnjenja je da važnu ulogu u prijenosu imaju mačke budući da su na jednoj od zaraženih farmi pronađena antitijela na virus kod tri od 11 mačaka. Stoga se do daljnjega vlasnicima farmi savjetuje da mačke drže podalje od svojih objekata. 

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom - kokoši, patke i svinje otporne?

Također, savjetuju i vlasnicima kućnih ljubimaca da ih drže dalje od osoba koje su zaražene virusom Covid-19 jer iako mala, ipak postoji mogućnost zaraze. 


Tagovi

Kuna Koronavirus Zaraza Farma Covid-19


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.