Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije u povrćarstvu
  • 18.04.2022. 15:00

Rajčica Amela osvojila zlatnu medalju za najbolju inovaciju na sajmu Fruit Logistica

Odlikuje se minimalnim potrebama za vodom. Ima uravnotežen odnos šećera i kiselina što plodovima daje intenzivan okus

Foto: Facebook/Cooperativa La Palma
  • 238
  • 25
  • 0

Na izložbi Fruit Logistica u Berlinu svake godine se dodjeljuje Innovation Awards na osnovi glasova sudionika. 

Ove godine je sudjelovalo deset noviteta u kategoriji nagrada za inovacije na najvećoj svjetskoj izložbi industrije voća i povrća. Na posebno namijenjenom štandu tijekom dva dana predstavljeni su nominirani. Posjetitelji događaja su mogli popuniti glasačke listiće i tako odlučiti tko će osvojiti najpoželjnije priznanje.

S dvije trećine glasova nagrada za najbolju inovaciju je pripala sorti rajčica Amela, španjolskog proizvođača Granada La Palma iz Andaluzije. Drugo mjesto je osvojio leteći autonomni robot za branje voća izraelske firme Tevel Advanced Technologies. Na trećem mjestu se našla jedinstvena cvjetača koju je predstavila Syngenta Seeds BV iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Zlatna medalja za rajčicu Amela

Ova sorta rajčice je prvobitno razvijena u Japanu 1996. godine, a svoj procvat je doživjela u južnoj Španjolskoj. Odlikuje se minimalnim potrebama za vodom što je od izuzetne važnosti za tamošnje povrtlare. Ima uravnotežen odnos šećera i kiselina što plodovima daje intenzivan okus. Bogata je nutrijentima i aminokiselinama, vrijednosti Brix-a su visoke. Može se naručiti u rasponu težine plodova od 50 do 150g.

Zbog posebne tradicionalne tehnologije uzgoja cijena joj je vrlo visoka. U Japanu se prodaje 1kg za 60 dolara, a očekuje se da će biti tražena u gurmanskim restoranima.

Degustacija i ocjenjivanje

"Za španjolsku zadrugu kao što je La Palma, ovo priznanje, nakon što se natjecala s multinacionalnim kompanijama, znači puno. Velika je čast primiti ovako važmo priznanje na najvažnijem sajmu na svijetu. Ali nije riječ samo o Ameli. Ovo će donijeti priznanje i rajčici u cjelini, koja je uvijek imala visoku vrijednost u Europi kao proizvod koji postoji u svakom kućanstvu", izjavio je Pedro Ruiz, predsjednik Granade La Palma. 

Srebro za letećeg robota

Leteći autonomni robot je razvijen kako bi se smanjio broj radne snage. Može se koristiti za branje više voćnih vrsta. Nagrađena je sposobnost da u letu prepozna pojedinačne plodove iz optimalnog položaja i ugla što kontroliraju AI algoritmi i kompjuterski vid. To omogućava robotu da obavi berbu zrelih plodova i smanji broj potrebnih radnika za sezonu berbe.

Jedinstvena cvjetača osvojila brončanu medalju

Dvoje zaposlenih je 2012. godine u usjevu cvjetače otkrilo biljku s bočnim izdancima i to je bio početak stvaranje jedinstvenog karfiola. Poslije godina testiranja, uzgoja i degustacije kompanija je 2021. uvela ovaj novitet na tržište Ujedinjenog Kraljevstva. Odlikuje se mekim stabljikama koje se mogu jesti sirove i termički obrađene, kuhane ili pržene. Imaju orašast i slatkast okus, bogate su vlaknima. Stabljike su duge oko 13cm i na njima se pojavljuje nekoliko listića.

Kako je izgledala prezentacija inovacija i dodjela nagrada, pogledajte u videu: 


Tagovi

Fruit Logistica Leteći robot Jedinstveni karfiol Granada La Palma Syngenta Seeds BV Tevel Advanced Technologies Inovacije Amela rajčica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.