Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 20.12.2021. 07:30

Rast potražnje za stajnjakom uvjetovale veće cijene mineralnih gnojiva

Farmeri su u potrazi za jeftinijim gnojivima - od običnog stajnjaka, preko peletiranog do mulja od otpadnih voda.

Foto: Depositphotos/Stocksolutions
  • 1.159
  • 58
  • 1

Rast cijena mineralnih gnojiva i energenata uzrokovali su veliku potražnju za organskim gnojivima, prevenstveno stajskim. U izvješću Bloomberga-a ističe se da na tržištu postoji izuzetna potražnja za stajnjakom goveda, svinja, peradi, konja i da su neke farme potpuno prodale zalihe.

Andrew Whitelaw, analitičar za žitarice u Thomas Elder Markets, u Australiji koji u svoje slobodno vrijeme vodi farmu svinja, ističe da je nevjerojatna potražnja za stajskim gnojivom. On kaže da farmeri traže alternativne načine koji bi mogli parirati uobičajenim, na bazi fosfora i dušika, a koji su od izuzetne važnosti za povećanje prinosa.

"Trenutno nemamo više ništa. U normalnoj godini dobili bismo nekoliko telefonskih poziva godišnje, a sada nas zovu nekoliko puta tjedno i raspituju se o količinama stajnjaka kojeg imamo", izjavio je. 

Cijene mineralnih, čija se proizvodnja oslanja na prirodni plin i ugljen kao sirovine, porasle su usred nestašice energije i izvoznih ograničenja Rusije i Kine. Sve to predstavlja izazov za poljoprivredne proizvođače u vrijeme kada su troškovi sve veći, a potrebno je spriječiti gubitke prinosa za osnovne proizvode.

Potreba za većim brojem grla stoke?

Sjevernoamerički indeks cijena gnojiva Green Markets trenutno ima najvišu vrijednost svih vremena od 1.072,87 USD po toni. U Kini je cijena uree ove godine skočila za više od 200 posto u odnosu na rekordne cijene.

Daniel Anderson, docent na Državnom sveučilištu Iowa i specijalist za gnojivo je izjavio da potražnja za stajnjakom raste globalno: "U Iowi se ono prodaje između 40 i 70 dolara po toni, što je oko 10 dolara više nego prije godinu dana."

On ističe da je stajnjak lokalni proizvod i da se transportira najviše na udaljenost od 80km. Ova nestašica će za sobom povući i potrebu povećanja broja stoke na lokalnim područjima.

Generalni direktor firme za organska gnojiva u australskoj državi Queensland, Brian Mclean, je rekao da je porasla prodaja komposta od peradarskog gnojiva: "U samo posljednjih nekoliko mjeseci prodali smo oko 15.000 tona robe, u usporedbi s oko 2.000 tona u isto vrijeme prošle godine."

U Ujedinjenom Kraljevstvu osim velike potražnje za kompostom i životinjskim stajnjakom vlada veliki interes za prerađenim muljem od otpadnih voda koje sadrže ljudski izmet ili druge biotvari.

Proizvođač David Butler, koji uzgaja pšenicu, zob i grašak u Wiltshireu na jugozapadu Engleske, tradicionalno se oslanjao na vlastito stado krava za proizvodnju životinjskog otpada kojega koristi za usjeve. No, kako mu to nije dovoljno, kupuje pelete od komunalnog poduzeća Thames Water, koje svake godine proizvodi preko 750.000 kvadratnih metara mulja za farmere na jugoistoku Britanije.

"Dok su stajnjak i mulj jeftina alternativa skupim mineralnim gnojivima, oni su loša zamjena za one koji su navikli na tradicionalna", rekao je Alexis Maxwell, analitičar u Bloomberg's Green Markets. Razlika je u načinu primjene i količini biljnih hraniva.

Nabaviti sada ili čekati - što će biti s cijenom mineralnih gnojiva?

Skok cijena natjerat će poljoprivrednike da nabave nove životinje, a to će im u budućnosti osigurati jeftinije gnojivo za koje neće morati plaćati transport.


Tagovi

Gnojivo Cijena Stajnjak Alexis Maxwell Brian Mclean Daniel Anderson


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.