Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u poljoprivredi
  • 18.07.2021. 10:30
  • Ličko-senjska, Plitvička jezera

Raste broj nositeljica OPG-a u Hrvatskoj

Hrvatice su kao nositeljice OPG-a u pravima izjednačene s drugim nositeljima, a njihov udio u ukupnim poljoprivrednim gospodarstvima raste, istaknula je ministrica Vučković.

Foto: Bigstock/ Wavebreak Media Ltd
  • 368
  • 166
  • 0

Udio nositeljica poljoprivrednih gospodarstava u 2020. porastao je na 30 posto, podatak je to na koji je podsjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković na konferenciji "Uloga žena u kreiranju Europe budućnosti“.

"Iako svakako ima prostora za napredak, po pokazatelju udjela žena Hrvatska je u gornjoj polovici EU-a. Hrvatice su kao nositeljice OPG-a u pravima izjednačene s drugim nositeljima, a njihov udio u ukupnim poljoprivrednim gospodarstvima raste“, istaknula je napomenuvši da je u razdoblju od 2009. do 2011. bilo tek 13 posto žena nositeljica.

Mjerom 7 Programa ruralnog razvoja, spomenula je, znatno je unaprijeđena kvaliteta života u ruralnim zajednicama te su financirana ulaganja u 201 vrtić diljem Hrvatske, pri čemu je jedan takav natječaj upravo u tijeku, a predviđa ulaganje od 250 milijuna kuna u tržnice, vatrogasne domove, društvene domove, sportske građevine i dječje vrtiće.

Inače, cilj konferencije održane na Plitvičkim jezerima bilo je jačanje uloge žena u promicanju demokracije i ljudskih prava te njihove aktivne političke participacije.

U sklopu skupa održane su panel rasprave i razmjene gledišta na temu Obrazovanje, kultura, mladi i sport te Snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i radna mjesta.  


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Konferencija Žene Nositeljice OPG Marija Vučković


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)