Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 03.09.2021. 12:00

Raste prodaja traktora u Hrvatskoj, do kraja godine ćemo dostići broj od 1.000 komada?

S quadovima je u prvih sedam mjeseci u Hrvatskoj novoregistrirano 1.822 "traktora". S tom količinom smo nadmašili i prodaju u Sloveniji!, upozorava Franjo Dominković.

Foto: Maja Celing Celić
  • 810
  • 37
  • 0

Prema podacima Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, u srpnju tekuće godine novoregistrirano je 84 traktora.

Kada je u pitanju razdoblje od 1. siječnja do 31. srpnja novoregistrirano je ukupno 623 traktora ili za 18 odnosno tri posto više nego u istom razdoblju lani. Međutim, komentira ispred Udruge Franjo Dominković dipl. oec., direktor tvrtke Poljoopskrba Međunarodna Trgovina d.o.o., to je još uvijek manje za 75 komada odnosno 11 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci 2019. godine.

Ipak, navodi, s obzirom na aktualnu cijenu poljoprivrednih proizvoda, dobru žetvu pa i bez novih potpora za nove traktore za očekivati je daljnji rast prodaje.

"Možda dostignemo i broj od 1.000 komada za cijelu godinu što smo bilježili od 2005. do 2009. godine, zbog naših Kapitalnih i Operativnih potpora, ali i u 2019. kad je ukupno prodano 1.183 traktora i to bez Belarusa kojih je 579 komada samo proputovalo kroz Hrvatsku iz Bjelorusije", kaže Dominković. 

Očekuje, pak, da ćemo u ovoj godini nadmašiti lanjskih 987 novoregistriranih traktora (treba do kraja godine registrirati još 367– 91 komad mjesečno). No, uvjet za to je da proizvođači kompletiraju – nabave sve potrebne dijelove i skrate kašnjenja u isporuci za već ugovorene količine te rokove isporuke za nove narudžbe. 

Kako pojašnjava dalje, u prvih sedam mjeseci povećana je količina ovih novoregistriranih strojeva većih snaga pa je npr. John Deere (koji je i dalje najprodavaniji brand u RH) prodao 83 komada, 12 više nego lani, Case čak 26 komada odnosno 90 posto više nego lani, Claas 13 više nego lani, Deutz Fahr sedam i Valtra tri komada. Istovremeno su Fendt, Massey Ferguson, New Holland i Steyr zabilježili blaži pad u odnosu na prvih sedam mjeseci 2020. godine. 

"U razdoblju od početka godine s 31. srpnja, kod traktora manjih snaga porasla je prodaja Lamborghini, Kioti, Same, ali i domaćih Hittner traktora. Istovremeno su pad prodaje zabilježili Carraro, Ferrari, Goldoni i neznatno domaći Labinprogres", otkriva. 

Prema podacima koje nam je dostavio, u prvih sedam mjeseci ove godine prodano je 1.199 quadova, gotovo dvostruko više nego traktora. Ne čudi, stoga, kaže da su i neki kolege koji su do sada prodavali i održavali samo traktore proširili svoju ponudu i na quadove koje naša statistika, Carina i Centar za vozila evidentiraju kao traktore.

"S quadovima je u prvih sedam mjeseci u Hrvatskoj novoregistrirano 1.822 "traktora". S tom količinom smo nadmašili i prodaju u Sloveniji!", upozorava Dominković i poziva čitatelje i poznavatelje tržišta traktora, ali i druge poljoprivredne mehanizacije u RH da mu dostave komentare na kretanje cijena u nabavi mehanizacije od početka prošle godine (početka Korone) do danas kao i najave korekcije cijena za sljedeće razdoblje.

U dokumentima ispod teksta pogledajte koji su modeli najtraženiji odnosno što se najviše prodavalo. 


Dokumenti


Tagovi

Prodaja traktora Novoregistrirani traktori Franjo Dominković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]