Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz gnojiva
  • 26.10.2022. 15:00

Raste uvoz azotnih gnojiva iz SAD-a: Evropa najveći kupac

Dok se Evropa bori s visokim cijenama plina i smanjenom proizvodnjom gnojiva, Sjedinjene Države bilježe veliki skok izvoza te vrste robe

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 93
  • 37
  • 0

Izvoz azotnih gnojiva iz Sjedinjenih Država porastao je na 335.658 tona u avgustu što je više nego dvostruko od količine prethodne godine, prema najnovijim podacima Instituta za gnojiva (TFI), piše Reuters. Riječ je o najvećem mjesečnom iznosu otkako TFI prati podatke, od 2013. godine. 

Uzrok tome je rast cijene plina u Evropi, što je povećalo troškove proizvodnje, ali i smanjenje, s obzirom da su pojedine tvornice prestale s radom u pojedinim pogonima. To je američka gnojiva učinilo konkurentnijima. 

Evropa najveći kupac 

Evropa sada predstavlja najvećeg kupca, a čak je nadmašila domaće kao i druge uvoznike poput Indonezije i Malezije. 

Još nije jasno jesu li SAD proizvele više nego inače u julu i avgustu ili su preusmjerile veći udio zaliha u Evropu, rekao je Jason Troendle, ekonomist u TFI-ju, organizacije čiji su članovi veliki proizvođači poput CF Industries i Nutrien.

SAD su inače jedan od manjih izvoznika ove vrste proizvoda te je njihova sposobnost snabdijevanja globalnog tržišta ograničena, rekao je Troendle.

Francuska, Belgija, Norveška i Litva su evropske zemlje s najvećim godišnjim povećanjem kupnje iz SAD-a, a nakon njih slijede Maroko, Čile i Brazil. 

Evropski poljoprivrednici nisu u mogućnosti snabditi se gnojivima onoliko koliko bi trebali prije proljetne sjetve, zbog visokih cijena i ograničene ponude, rekao je za Reuters glavni sekretar Evropskog udruženja poljoprivrednika, Copa-Cogeca, Pekka Pesonen

"Govorimo o potrebi za velikim količinama u kratkom vremenskom razdoblju", rekao je prvi čovjek ovog udruženja koji od početka krize s gnojivima upozorava na problem proizvodnje hrane. 

Ako počnete štedjeti na gnojivu... 

Uprkos visokim ulaznim troškovima, uzgajivači u SAD-u bi sljedeće godine mogli posijati još više kukuruza. Anketa uzgajivača Farm Futures predviđa najveću površinu pod kukuruzom u 10 godina od 94,282 miliona hektara, što je 6,4 posto više nego 2022.

Troškovi gnojiva skočili su na 1.280 dolara po toni ove godine, sa 350 $/t koliko je koštalo prije dvije godine. Ratari smatraju da će cijena samo rasti. 

"Ako počnete štedjeti na gnojivu... na kraju ćete samo naštetiti sebi", izjavio je farmer Dave Nelson iz Belmonda (Iowa), koji uzgaja kukuruz i soju. 

Brazil, koji se oslanja na uvoz za 85 posto svog gnojiva, kupio je više amonijevog nitrata iz Sjedinjenih Država, Belgije i Nizozemske u razdoblju od januara do septembra kako bi nadoknadio smanjene ruske isporuke, rekla je investicijska banka Itau BBA.


Tagovi

Uvoz gnojiva Dušična gnojiva SAD Pekka Pesonen Cijena gnojiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]