Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioetanol
  • 08.11.2020. 12:00

Raste uvoz bioetanola po niskim cijenama iz trećih zemalja - EK uvodi nadzor

Kontrola Komisije nad uvozom nije mjera koja ga ograničava, već omogućuje brzo praćenje njegovog razvoja za određene proizvode, a podaci će biti javno dostupni.

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 248
  • 236
  • 0

Od danas Europska komisija uvodi nadzor uvoza etanola iz obnovljivih izvora, odnosno bioetanola, stoji u priopćenju. U kontekstu ekonomskog pada uzrokovanog Covid-19, njegov uvoz se značajno povećao posljednjih mjeseci i to po niskim cijenama.

Porast nanio štetu sektoru

Europska industrija bioetanola pružila je dokaze o tome kako je daljnji porast uvoza nanio ekonomsku štetu sektoru. Komisija je stoga poduzela neposredne korake kako bi omogućila praćenje količina, što će toj industriji osigurati bolju procjenu situacije.

EU planira veliko povećanje proizvodnje bioplina - imamo li dovoljno zemlje?

"Naše su ekonomije i dalje pogođene posljedicama pandemije i proces oporavka ne bi trebao biti zaustavljen zbog narušenih trgovinskih praksi trećih zemalja", kaže izvršni potpredsjednik i povjerenik za trgovinu, Valdis Dombrovskis. Dodao je da zbog toga treba pomno pratiti bilo kakav razvoj trgovine koji potencijalno proizlazi iz nelojalne konkurencije.

"To je slučaj s bioetanolom danas, ali i druge proizvodnje uskoro mogu zatražiti nadzor uvoza kako bi mogle biti bolje zaštićene od nepoželjnih praksi", zaključio je.

Ne ograničava, ali daje uvid u podatke 

Kontrola Komisije nad uvozom nije mjera koja ga ograničava, već omogućuje brzo praćenje njegovog razvoja za određene proizvode, a podaci će biti javno dostupni. To bi trebalo pomoći industrijama da imaju bolji pregled situacije u svom sektoru i pružiti im podatke utemeljene na činjenicama kako bi im pomogli da istraže potrebu za daljnjim akcijama.

Uvođenje nadzora uslijedio je nakon zahtjeva Francuske u ime europske industrije bioetanola. Pruženo je dovoljno podataka koji pokazuju da je nedavno došlo do značajnog povećanja uvoza i da ukazuje na to da bi on prouzročio ekonomsku štetu.

Provedbeni akt, kojega su usvojile države članice, predviđa monitoring podrijetla iz svih zemalja u razdoblju od jedne godine. "Statistike ćemo objavljivati na web stranici Komisije i to na mjesečnoj bazi", stoji u priopćenju.

Poziv i drugim industrijama 

Budući da se druge industrije EU mogu suočiti s usporedivim situacijama, Komisija ostaje otvorena za ispitivanje svih podnesenih zahtjeva. Europski gospodarski sektori koji mogu pružiti dovoljne početne dokaze o značajnom štetnom utjecaju i šteti uzrokovanoj nedavnim povećanjem uvoza mogu iskoristiti mogućnost njegovog nadzora.

Nizozemska ukida proizvodnju biomase?

Na temelju pravnog okvira EU-a, ovi bi se zahtjevi trebali usmjeriti putem država članica EU. "Komisija ovime potvrđuje svoju dostupnost da dionicima pruži odgovarajuće alate za praćenje kako bi se predvidjeli trgovinski pritisci na druge sektore europskog gospodarstva", zaključuje se. 


Tagovi

Bioetanol Uvoz Europska komisija Niske cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.