Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene gnojiva
  • 26.06.2021. 18:00

Rastu cijene gnojiva na svjetskom tržištu: Koji su razlozi?

Mineralna gnojiva su u svibnju bila najskuplja u posljednjih osam godina, a i dalje rastu, pokazuje indeks cijena Svjetske banke.

Foto: Depositphotos/bugarskipavle3.gmail.com
  • 4.373
  • 422
  • 0

Indeks cijena Svjetske banke za najvažnija mineralna gnojiva kojima se trguje na svjetskom tržištu u svibnju se popeo na najvišu razinu u posljednjih osam godina, a u lipnju će doseći najvišu, predviđaju analitičari.

Kako piše agrarheute, sva važna trgovačka središta izvijestila su o njihovim visokim cijenama u ovom mjesecu. Naime, one za fosforna su porasle na najviši nivo u posljednjih 13 godina. Dok su dušična i uree najskuplja u posljednjih devet godina. Kupci su trošili više i na kalijeva.

"Cijene vrtoglavo rastu", kazao je jedan američki analitičar. Primjerice, u SAD-u tona uree košta 432 dolara, što je čak 100 dolara više nego u svibnju ove godine. Kada se promatra njih rast za žitarice, istovremeno se uočava i rast cjenovne vrijednosti gnojiva. Dakle, kao glavni razlog povećanja smatraju se visoke cijene žitarica, no tu je i porast troškova energije koja je neophodna za proizvodnju mineralnih te veća potražnja za njima.

Veliki krivac su lanci opskrbe?

Porasli su i troškovi sirovine za ureu, uključujući cijene plina koje su skočile početkom 2021. godine zbog hladnog vremena, piše World bank. Navode da je pšenica koštala 35 posto više u odnosu na prošlu godinu, kukuruz 50 posto, a soja čak 75 posto. U tom se razdoblju ona za ureu više nego udvostručila, a porasle su i cijene fosfornih.

Iako ususret žetvi cijene žitarica polako padaju, takav slučaj nije s gnojivima. Jedan od važnih krivaca za to su i lanci opskrbe posebno između Kine i ostatka svijeta jer je ona jedna od najvažnijih globalnih dobavljača ovih supstanci.

Kompenzacijske carine koje su Sjedinjene Države uvele na uvoz fosfata iz Maroka i Rusije također su poremetile trgovinske tokove. Nadalje, postoje naznake da bi se slične trgovinske akcije mogle primijeniti na navodne nepravedne subvencije za ureu i amonijev nitrat. Geopolitičke napetosti u Bjelorusiji i Rusiji također bi mogle podići cijene kalija.

EU zabranjuje uvoz kalijevih gnojiva iz Bjelorusije

Problem su i troškovi prijevoza koji rastu. Analitičari pak vjeruju da je realno da bi problemi mogli potrajati i do 12 mjeseci dok se situacija postupno ne normalizira. To također znači da će cjenovne vrijednosti mnogih proizvoda kojima se trguje na svjetskom tržištu poput mineralnih gnojiva još dugo ostati vrlo visoke.


Tagovi

Cijene gnojiva Svjetsko tržište Mineralna gnojiva Cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]