Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rad u pandemiji
  • 05.04.2021. 07:30

Rastu troškovi berbe voća i povrća zbog Covida

Poljoprivrednici sezonskim radnicima moraju omogućiti zaštitnu opremu, socijalnu distancu i adekvatan prijevoz do polja, što povećava troškove.

Foto: Depositphotos/branex
  • 175
  • 96
  • 0

U Zapadnoj Europi berbe povrća i voća su u tijeku. No, poljoprivrednici, posebno u Španjolskoj, strahuju da će treći val epidemije Covid-19 ponovno uzrokovati poremećaje u radu kao i prošle godine.

Naime, u velikoj se mjeri oslanjaju na radnike iz Afrike i istočne Europe, a mnogi od njih u prvom valu pandemije nisu mogli putovati zbog zatvorenih granica. Došlo je do manjka robe u trgovinama, cijene su rasle, a potrošači s druge strane gomilali zalihe.

Dodatni troškovi

Slučajevi zaraze koronavirusom u Euorpi iz dana u dan rastu, povećavajući rizik od gubitka usjeva, ali i troškove uzgajivača koji moraju osigurati socijalnu distancu za svoje radnike, kako na polju, tako i u objektima u kojima prebivaju, za sve njih kupiti zaštitnu opremu te im po potrebi omogućiti testiranje na SARS-Cov-2. 

U sjevoristočnoj regiji te zemlje, Kataloniji, farmer Josep Cabre rekao je reutersu da je potrošio oko 6.000 eura na maske i drugu zaštitu za samo sedam sezonaca iz zapadne Afrike. Oni na njegovom gospodarstvu beru jabuke, kruške i breskve. "Imali smo sreće i koliko znamo, nitko od nas nije zaražen“, rekao je ovaj voćar dodajući da bi njihova karantena od 15 dana mogla prouzročiti gubitak u proizvodnji od 150.000 eura.

"Kafići ili trgovine se mogu zatvoriti na toliko dana, ali ako voće ne uberemo u pravo vrijeme, ono će istrunuti", upozorio je. U voćnjacima posao organizira tako da su berači što više distancirani. Također, ranije je koristio kombi s 9 sjedala kako bi ih odvezao na polja, no sada ih mora prevoziti s njih nekoliko ili isplaćivati putne troškove za one koji putuju sami.

Povećanje minimlne plaće dodatni udarac

U Španjolsku je ove godine tisuće njih stiglo unajmljenim letovima iz Maroka kako bi brali prve jagode u južnoj provinciji Huelva. "Epidemiološke mjere su nas prisilile na veći broj radnika", rekao je Fernando Gomez iz organizacije uzgajivača Proexport, dodajući kako je povećanje minimalne plaće također izvršilo pritisak na marže.

Njemački se poljoprivrednici i dalje nadaju dovoljnom broju radnika za berbu šparoga i to iz Poljske, Rumunjske i Bugarske, a koji nailaze na strože zdravstvene i sigurnosne provjere na granicama. "Opsežne zakonske regulative i higijenske mjere stvaraju velike izazove, kako organizacijske tako i financijske", kazala je Daniela Rixen, glasnogovornica poljoprivredne komore LKSH.

Bernhard Kruesken, generalni tajnik njemačkog nacionalnog poljoprivrednog udruženja DBV rekao je da obično oko 300.000 sezonskih radnika svake godine dođe u tu državu, ali ove ih se se godine ipak očekuje manje.

Francuskoj svake godine treba njih oko milijun, a proizvođači nastoje privući studente i nezaposlene kako bi nadoknadili manji broj sezonaca iz ostalih zemalja ako opet dođe do novih ograničenja u putovanjima i prelaska granica. U toj su zemlji prošle godine poljoprivrednici zapošljavali recepcionare, konobare i frizere koji nisu mogli raditi zbog lockdowna.

"Nikad ne znaš. U bilo kojem trenutku pravila se mogu promijeniti i granice se mogu zatvoriti", upozorava Jerome Volle, iz francuskog poljoprivrednog sindikata FNSEA.

Zabrinutost raste i u Velikoj Britaniji, koja treba oko 70.000 radnika s najvećom potražnjom tijekom sezone bobičastog voća od kraja svibnja i lipnju. Naime, ondje je samo jedan posto domaće radne snage u sezoni.


Tagovi

Sezonski radnici Troškovi Covid-19 Rad u pandemiji


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs