Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 06.05.2022. 15:00

Rat je izgovor? Timmermans kritikuje širenje straha o nestašici hrane

Neki se pretvaraju da postoji rizik od nestašice hrane u EU i tako plaše stanovništvo, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans

Foto: Depositphotos/hopsalka/FB F. Timmermans
  • 75
  • 43
  • 0

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans kritikovao je, kako on kaže, širenje straha od nestašice hrane u Evropi karakterišući ga kao nepoštenim i neodgovornim. Optužio je protivnike strategije Od polja do stola (Farm to Fork) da izazivanjem panike sprečavaju ostvarenje ciljeva Zelene poljoprivrede EU.

Timmermans je ocijenio strah kao neosnovan. "Neki se pretvaraju da postoji rizik od nestašice hrane u EU i tako plaše stanovništvo", izjavio je na sastanku Odbora za životnu sredinu Evropskog parlamenta, održanom 28. aprila. 

Logistički i finansijski problemi

Priznao da je sukob u Ukrajini izazvao ozbiljne probleme na tržištima pšenice i kukuruza, ali i istakao da se radi o logističkim i finansijskim problemima. Takođe, podsjetio je na nedavno saopštenje Evropske Komisije o sigurnosti hrane, objavljeno još u martu, u kojem se zaključuje da ne postoji rizik od nestašice u EU.

No, navedeno saopštenje nije spriječilo izvršnu vlast EU da svoj fokus usmjeri na povećanje proizvodnje. Sjetimo se, Janusz Wojciechowski, evropski povjerenik za poljoprivredu, je nedavno u svom obraćanju rekao da treba da podrže evropske poljoprivrednike da proizvedu što više hrane. To uključuje privremeno ukidanje mjera zaštite životne sredine kako bi se maksimizirala poljoprivredna površina dostupna za proizvodnju. Ovaj potez je pohvaljen od strane farmera, ali je kritikovan od strane ekoloških grupa.

Oštre riječi

"Oni koji nisu na početku voljeli Farm to Fork su iskoristili rat kao izgovor da se vrate na svoje stare pozicije i pokušaju spriječiti provođenje ciljeva Strategije", rekao je Timmermans. Dodao je da treba shvatiti da je Strategija pokušaj da se oporavi poljoprivreda, a ne da ju se kažnjava razornim efektima gubitka biodiverziteta i klimatskih promjena, a koje imaju na globalnu proizvodnju hrane.

EU odgađa planove zelene politike? Sve su glasniji pozivi na preispitivanje ZPP-a

Optužio je one koji se protive ambicijama zelene poljoprivrede EU da koriste sukob u Ukrajini kao izgovor za promicanje vlastite agende i upozorio da je to put kojim EU ne bi trebalo da ide.


Tagovi

Frans Timmermans Kritika Zeleni plan Rat Nestašica hrane Prehrambena kriza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete