Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum
  • 20.06.2020. 15:00

'Rat' Velike Britanije i SAD-a zbog antibiotika na farmama?

Britanska vlada bi se pridržavala većine mjera Europske Unije o uporabi poljoprivrednih antibiotika, dok Sjedinjene Američke Države nameću svoja pravila.

Foto: JumpStory
  • 157
  • 14
  • 0

Nakon Brexita, Velika Britanija traži razne načine za sklapanje trgovinskih sporazuma sa zemljama izvan Europske unije. Poznato je već da su im jedan od najizgledniji partnera Sjedinjene Američke Države, ali uspostavljanje dogovora s njima stvara im probleme.

Naime, planiraju značajna sniženja carina na uvoz mesa u zemlje s kojima još nemaju sporazum o slobodnoj trgovini poljoprivrednim proizvodima, poput SAD-a. No, oni traže od Britanaca da prihvate njihove prehrambene standarde koji nisu ni približni kao europski.

Britanci ne žele američku kloriranu piletinu i govedinu tretiranu hormonima?

Kako piše poultryworld, u SAD-u se koriste velike količine antibiotika na farmama, 25 mg/kg za piliće i čak 426 mg/kg za pure, što je znatno iznad razine izmjerene u Velikoj Britaniji. Podsjećamo, ista situacija je i s kloriranom piletinom, a upotreba tog sredstva za pranje pilića u EU je i dalje zabranjena. 

Trebaju li potrošači biti zabrinuti?

U SAD-u se antibiotici i dalje previše koriste, unatoč sve snažnijim upozorenjima o njihovoj opasnosti za ljudsko zdravlje. "Britanski se potrošači trebaju zabrinuti ako mogući trgovinski sporazum poveća uvoz američkog mesa i mliječnih proizvoda, jer bi bakterije otporne na antibiotike mogle zaraziti ljude", izjavio je Colin Nunan, glasnogovornik Save our Antibiotics.

Upozorava da je jasno da će SAD željeti postići dogovor na temelju minimalnih standarda koje primjenjuje, ali ako britanska vlada prihvati ovo stajalište, to bi unazadilo domaće farmere koji su do sada težili smanjenju lijekova. Naime, proizvođači u toj zemlji morali bi se natjecati s mnogo jeftinijim mesom i mliječnim proizvodima koji se proizvode u puno intenzivnijim uvjetima i s daleko većom upotrebom antibiotika.

SAD napao i zakonodavstvo EU

Od 28. siječnja 2022. u Europskoj uniji bit će zabranjena sva rutinska uporaba te vrste lijekova na farmama, uključujući i sve preventivne tretmane za skupine životinja. Sjedinjene Države snažno su napale novo zakonodavstvo EU-a, rekavši da je to samo izgovor za stvaranje prepreke u trgovini.

Podsjećamo, SAD je početkom godine pozvao EU da ponovno razmotri zabranu uvoza takozvane klorirane piletine i govedine tretirane hormonima. Zahtjev je uslijedio nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će europskim kompanijama nametnuti astronomske carine, posebno na automobile, hranu i vina, ako EU ne nastavi trgovinske pregovore s Amerikom koji su zapeli na poljoprivredi.

Kravlje ludilo će dovesti do trgovinskog rata SAD i Europe?

VB još nije dala izjavu za zabranu antibiotika

Naime, 2017. godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) razvila je nove smjernice o uporabi antibiotika na farmama, preporučivši prstanak njihovog korištenja za grupnu prevenciju. Međutim, američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) osudilo je te smjernice, rekavši da su "znanstveno nepotvrđene".

Britanska vlada kaže da će se pridržavati većine mjera u vezi s korištenjem poljoprivrednih antibiotika, ali još nije dala izjavu kojom bi zabranila preventivno grupno liječenje. Prema američkom trgovinskom vijeću, koji predstavlja farmaceutske kompanije koje proizvode veterinarske lijekove, također se protivi zakonu EU, što ukazuje da bi, ako ga usvoji, ta mjera mogla utjecati na trgovinske pregovore sa Sjedinjenim Državama.  


Tagovi

Velika Britanija SAD Trgovinski sporazum Antibiotici Farme Liječenje životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]