Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dug poljoprivrednicima
  • 16.07.2020. 16:00
  • Virovitičko-podravska, Sopje

Ratari pred zidom: Potražuju 15 milijuna kuna za prošlogodišnju silažu, a ništa od ovrhe

Tridesetak oštećenih poljoprivrednika okupilo se u Sopju kako bi upozorili na svoj slučaj, ali i potaknuli odgovorne na reakciju. Naime, tvrtka dužnik je u blokadi, a njezini predstavnici s proizvođačima ne kontaktiraju.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 6.098
  • 724
  • 0

Dok je ovogodišnji kukuruz u fazi cvatnje metlice i svilanja, a vremenske mu prilike "idu na klip", proizvođači kukuruzne i silaže od žitarica koji su prošle godine svoje proizvode predali tvrtki Agrokom natura d.o.o. iz Gunje, još uvijek za njih nisu dobili novac. Zadnji rok u kojem su trebali biti isplaćeni prošao je više od osam mjeseci. 

Tridesetak oštećenih poljoprivrednika okupilo se tim povodom u Sopju kako bi upozorili na svoj slučaj, ali i potaknuli odgovorne na reakciju. Naime, tvrtka dužnik je u blokadi, a njezini predstavnici s proizvođačima ne kontaktiraju.

Zatvaranje OPG-ova i upitan uzgoj žitarica

Poljoprivrednicima prijeti zatvaranje stotinjak OPG-ova, a u pitanje se dovodi i uzgoj žitarica u nekoliko županija. 

Tri godine zaredom potpisivali su ugovore s Agrokom natura d.o.o. kao ugovarateljem proizvodnje te tvrtkom Sedlić d.o.o. iz Bereka - nositeljem. Riječ je bila o zajedničkoj proizvodnji i otkupu kukuruzne i silaže od žitarica koja je služila za proizvodnju bioplina.

Cijena je bila zadovoljavajuća, pričaju, 22 lipe po kilogramu. Dvije je godine bilo sve uredu, no treće je isplata stala. 

"Te dvije godine, 2017. i 2018., sve je sjajno funkcioniralo. Isporučili bismo silažu Agrokom naturi d.o.o. i za predano dobili plaćeno. Tako smo i lani. Pšenica i kukuruz otišli su uredno u postrojenja, elektrane, no nama Agrokom natura nije platio robu. Prošla su dva mjeseca, tri, govorili su nam da se strpimo, da će biti plaćeno. Ništa", priča Željko Tušek iz Nove Šarovke za icv.hr

Dakle, devet mjeseci je prošlo kako čekaju svoj novac, a s nikim u tvrtki ne mogu komunicirati. 

Jozi Šantaku duguju 750.000 kuna, a oštećena i država

"Samo mom OPG-u duguju 92 tisuće kuna. Mi OPG-ovci morali smo se zadužiti da platimo sve obveze, moramo živjeti, a od čega?", pita se Tušek.

Navedena tvrtka iz Gunje Jozi Šantaku duguje 750 tisuća za četiri milijuna kilograma predane silaže.  "Prvi smo počeli, još 2014. godine, pri izgradnji elektrane. Elektrana je napravila ugovor sa Sedlićem i Agronaturom, da će isporučiti silažu po cijeni od 24 lipe te da će 22  lipe dati proizvođačima, a ostalo će ići za njihove usluge. Sedlić je dobio novac i nije ga proslijedio proizvođačima.

Riječ je o oko 15 milijuna kuna duga, a samo OPG-ima s područje općine Sopje tvrtka duguje oko pet milijuna kuna. Pritom je oštećena i država, i to za nekih četiri milijuna kuna", navodi Šantak. 

Vlado Špoljarić iz Velikog Rastovca ove je godine ugovor potpisao direktno s elektranom, no gore navedene tvrtke mu duguju 400 tisuća kuna. "Došao sam do ruba. Da isplatim svoje obveze i da mi ne blokiraju OPG, morao sam podići pozajmicu. Sada mi je 3550 kuna mjesečna kamata samo na pozajmicu", priča ovaj poljoprivrednik koji obrađuje 80 hektara zemlje. 

Ništa od ovrhe zbog Covida

Važan čimbenik u ovoj nezavidnoj situaciji je i Covid-19. Naime, oštećeni su potraživanja htjeli namiriti sudskim putem, no ovrhe su zbog pandemije koronavirusa prolongirane. 

Nije ovo prvi slučaj da su poljoprivrednici nasamareni. Sjetimo se samo Antuna Patakija iz Drenja kod Đakova, nekoć velikog i uspješnog poljoprivrednika i još preko 500 drugih ratara koji su 2009/2010 tvrtki Đakovština predali i fakturirali svoj urod. Pataki je još prije dvije godine čekao svojih 130.000 kuna. U međuvremnu je ostao bez poticaja te morao zatvoriti OPG. 

Podsjetimo i na prevaru u iznosu od 90.000 kuna za neisplaćeno žito jednom 47-godišnjaku koji je sve prijavio policiji. 

Pala kaznena prijava: Lani predao pšenicu, novac još uvijek nije dobio

Tada je policija upozoravala da poljoprivrednici paze kome predaju svoj urod, da neka to budu provjerene tvrtke. Valjda poput onih s početka priče. 


Tagovi

Dug Agro natura Bioplin Sedlić Poljoprivrednici Ovrha Silaža


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]