Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest u Srbiji
  • 11.08.2022. 11:00

Ratari Rače traktorima blokirali prilaz opštini - policija zapisuje tablice

Ukoliko ne budemo zadovoljni, onda ćemo u koordinaciji sa ostalim ratarima koji protestuju da nastavimo blokadu do ispunjenja zahtjeva koja će da se omasovi, najavio je Milan Milošević, ratar koji je zajedno sa ostalim kolegama blokirao prilaz zgrade opštine Rača.

Foto: Milan Milošević
  • 102
  • 85
  • 0

Ratari opštine Rača u Srbiji blokirali su jutros (11.8.) u šest sati prilaz zgrade opštine. Trenutno je 30 traktora parkirano, a kako je za Agroklub ispred okupljenih Milan Milošević rekao - pristiže još.

"Naši razlozi okupljanja jeste cijena suncokreta - svi inputi su poskupjeli u prosjeku 30 do 300 posto, a naši proizvodi su na prošlogodišnjem nivou cijena. Živimo i radimo u neizvjesnosti, nikad ne znamo cijenu, nikad ne znamo šta možemo da očekujemo.

Zadužili smo se kod otkupljivača za repromaterijal. Ne znamo da li ćemo imati prinos - suša je učinila svoje. Jednostavno poslujemo sa minusom i mi to više ne možemo da izdržimo", rekao je Milošević koji se bavi ratarstvom u selu Viševac i uzgaja suncokret, pšenicu i kukuruz.

"Smatramo da je agrarna politika jako loša i da su oni (nadležni u Vladi) više odgovorni od nas za čitavu ovu situaciju."

Juče (10.8.) su dali podršku blokadi u Novom Sadu i na "vezi su iz minuta u minut" sa pregovaračima. Očekuju ishod razgovora premijerke u tehničkoj Vladi Ane Brnabić i nezadovoljnih proizvođača i, kako kaže, ako bude minimum njihovih zahtjeva ispunjen, prekinut će blokadu.

"Ukoliko ne budemo zadovoljni, onda ćemo u koordinaciji sa ostalim ratarima koji protestuju da nastavimo blokadu koja će da se omasovi - do ispunjenja zahtjeva", najavio je Milošević.

Policajci pišu, protest se odvija mirno

A, kako javlja reporter Glasa Šumadije, policija je prišla poljoprivrednicima i popisivala registracione brojeve traktora.

Među okupljenima na blokadi najavljuju se smjene i dežurstva u slučaju nezadovoljavajućih rezultata, očekuje se i dolazak poljoprivrednika iz Lapova, Batočine i ostalih opština u okruženju. Vozači za sada pokazuju prilično visok stepen razumijevanja, pa se protest odvija mirno.

Parkirani traktori ispred opštine

Kako nam je dalje objasnio naš sagovornik, niko im se ispred opštine Rača nije obratio, a imali bi pitanje i za njih.

"Šta se radi sa budžetom koji je predviđen za poljoprivredu jer dvije godine niko od poljoprivrednika ovdje nije dobio apsolutno ništa. Voljeli bismo da znamo gdje ide taj novac", upitao je Milošević.


Tagovi

Ratari Protesti Rača Milan Milošević Cijena suncokreta Policija


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

53


Glasova: 22

Da 41,5%

Glasova: 22

Ne 41,5%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,0%

Pregled ankete

Pregled ankete