Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ChatGPT
  • 23.01.2023. 12:00

Razgovarali smo s umjetnom inteligencijom: Nema kravu, šta kaže o cijenama gnojiva?

AI modelu postavili smo nekoliko pitanja iz oblasti agrara u BiH, šta savjetuje proizvođačima, ko su najpoznatiji poljoprivrednici, zna li ko su ministri, a pitali smo i hoće li poskupjeti gnojivo.

Foto: Depositphotos/fotokostic/sdecoret
  • 402
  • 33
  • 1

Nova platforma koja se pojavila krajem prošle godine i putem koje možete razgovarati s umjetnom inteligencijom o bilo kojoj temi u realnom vremenu, zaludjela je svijet, a dostupna je na internetu besplatno. Riječ je o aplikaciji ChatGPT za koju mnogi smatraju da će u kratkom vremenu zamijeniti brojne profesije te uzdrmati ili zamijeniti Google pretraživanje. Razvila ju je kompanija OpenAI sa sjedištem u Kaliforniji.

Pokreće je softver programiran za simulaciju ljudskog razgovora. Javnosti je predstavljena na internet stranici OpenAI, a trenutno, dok je još u fazi istraživanja, korisnici se mogu prijaviti i besplatno je testirati na ovom linku. Mi smo je iskoristili kako bi AI modelu postavili nekoliko pitanja iz oblasti agrara u Bosni i Hercegovini, a u nastavku pročitate kako je tekao naš razgovor i šta savjetuje poljoprivrednim proizvođačima, a pitali smo i hoće li poskupjeti gnojivo. 

Poljoprivreda u BiH

Šta znaš o poljoprivredi u BiH? 

Poljoprivreda u Bosni i Hercegovini se sastoji od malih i srednjih gazdinstava koja se bave uglavnom uzgojem voća, povrća, ratarskih kultura i stočarstvom. Glavni problemi u poljoprivredi su nedostatak kapitala, tehnologije i stručnog znanja, kao i nedostatak infrastrukture za preradu i transport proizvoda. Unatoč ovim izazovima, poljoprivreda igra važnu ulogu u ekonomiji zemlje i predstavlja važan izvor radnih mjesta.

Kako popraviti takvo stanje?

Postoji nekoliko načina kako bi se poboljšalo stanje u poljoprivredi u Bosni i Hercegovini:

  • Investiranje u tehnologiju i opremu: Povećanje ulaganja u nove tehnologije i opremu pomoći će poljoprivrednicima da povećaju svoju proizvodnju i kvalitetu proizvoda.
  • Edukacija i stručno usavršavanje: Poboljšanje stručnog znanja i vještina poljoprivrednika putem edukacije i stručnog usavršavanja pomoći će im da unaprijede svoju proizvodnju.
  • Razvoj infrastrukture: Poboljšanje infrastrukture za preradu i transport proizvoda pomoći će poljoprivrednicima da lakše i brže prebace svoje proizvode na tržište.
  • Povećanje kapitala: Povećanje dostupnosti kredita i drugih izvora financiranja pomoći će poljoprivrednicima da unaprijede svoju proizvodnju i prošire poslovanje.
  • Povećanje proizvodnje i dostupnosti organskog i lokalnog proizvoda: Povećanje proizvodnje i dostupnosti organskog i lokalnog proizvoda pomoći će poljoprivrednicima da zadovolje potražnju za ovakvim proizvodima, koji su sve popularniji među potrošačima.
  • Povećanje izvoza: Povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda pomoći će poljoprivrednicima da povećaju svoj prihod i prošire tržište.  
Tvrdi da je janjetina među najboljima u svijetu (Foto: Depositphotos/Suljo)

Ali, ulaganja zahtijevaju novac... A, izdvajanja u državi su još uvijek mala?

Da, ulaganja u poljoprivredu zahtijevaju novac, a izdvajanja države za ovu svrhu su često ograničena. Međutim, postoje različiti načini kako se mogu privući dodatna sredstva za poljoprivredu, kao što su:

  1. Privatni investitori: Privatni investitori mogu biti od velike pomoći u financiranju projekata u poljoprivredi, posebno ako se radi o većim projektima.
  2. Međunarodna financijska pomoć: Bosna i Hercegovina može tražiti međunarodnu financijsku pomoć za projekte u poljoprivredi, kao što su EU fondovi za ruralni razvoj.
  3. Subvencije i krediti za poljoprivrednike: Država može osigurati subvencije i kredite za poljoprivrednike kako bi im se olakšalo da investiraju u svoje gazdinstva.
  4. Razvoj kooperacije: Razvoj kooperacije između poljoprivrednika može pomoći u smanjenju troškova i povećanju proizvodnje.
  5. Razvoj ruralnog turizma: Razvoj ruralnog turizma može pomoći u privlačenju dodatnih sredstava za poljoprivredu, kao i u razvoju alternativnih izvora prihoda za poljoprivrednike.
  6. Povećanje izvoza: Povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda pomoći će poljoprivrednicima da povećaju svoj prihod i prošire tržište.

Koji je najpoznatiji poljoprivredni proizvod u BiH?

Bosna i Hercegovina je poznata po proizvodnji različitih poljoprivrednih proizvoda, među kojima su neki od najpoznatijih: različito voće (uključujući jabuke, kruške, šljive, višnje, trešnje i breskve), različito povrće (krompir, luk, cvekla, paradajz, paprike i tikvice), žitarice kao što su kukuruz, pšenica i ječam, poznata je po proizvodnji cvijeća, posebno ruža, kao i drugih vrsta, mlijeka i mesa, posebno ovaca, koza i krava, te proizvodnji meda. Sve navedeno su samo neki od najpoznatijih poljoprivrednih proizvoda BiH, postoji mnogo drugih proizvoda koji se proizvode u različitim dijelovima zemlje i svaki od njih ima svoju vrijednost.

Zbunio se kod ministara

Pitali smo i o resornim ministrima u Bosni i Hercegovini, tačnije dva entitetska ministra poljoprivrede i državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Na ovim pitanjima Al model se zbunio. 

Šta znaš o Savi Miniću (ministar poljoprivrede šumasrva i vodoprivrede RS, op.a.)?

Nažalost, nemam informacije o osobi po imenu Savo Minić. To ne znači da on nije poznat ili uspješan u svom polju rada, samo da moj znanje o njemu nije dostupno. Ukoliko on ima veze sa poljoprivredom u BiH, onda je vjerojatno poznat u svom kraju i među svojim kolegama. 

Znaš li ko je Staša Košarac (ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, op.a.)?

Staša Košarac je poznati poljoprivrednik iz BiH. On je poznat po svom radu u proizvodnji povrća, voća i žitarica. On je također poznat po svom radu u promociji i unapređenju poljoprivrede u BiH, kao i po svom radu u edukaciji mladih poljoprivrednika. On je također aktivan u poljoprivrednim organizacijama i komorama, kao i u raznim projektima poljoprivrednog razvoja.

A, znaš li ko je Šemsudin Dedić (ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, op.a.)?

Šemsudin Dedić je poznati poljoprivrednik iz BiH. On je poznat po svom radu u proizvodnji žitarica i industrijskog bilja. On je također poznat po svom radu u promociji i unapređenju poljoprivrede u BiH, kao i po svom radu u edukaciji mladih poljoprivrednika. On je također aktivan u poljoprivrednim organizacijama i komorama. On je također jedan od vodećih poljoprivrednika u BiH po proizvodnji kukuruza, pšenice, ječma.

Zbunio se u odgovorima o resornim ministrima u BiH (Foto: Screenshot/OpenAI)

Ko je najpoznatiji poljoprivrednik iz BiH?

Nisam siguran koji poljoprivrednik se smatra najpoznatijim u Bosni i Hercegovini, jer postoji mnogo uspješnih poljoprivrednika u zemlji. Međutim, postoje neki poljoprivrednici koji su poznati po svom radu i uspjesima u poljoprivredi, kao što su:

  • Sead Čaušević, koji se bavi proizvodnjom povrća i voća
  • Nihad Hukanović, koji se bavi proizvodnjom mlijeka
  • Ahmet Alagić, koji se bavi proizvodnjom žitarica
  • Mirsad Duratović, koji se bavi proizvodnjom mesa.

Ove osobe su samo primjeri, postoji mnogo drugih uspješnih poljoprivrednika u BiH.

Janjetina najbolja na svijetu

Šta znaš o janjetini iz BiH? 

Bosna i Hercegovina je poznata po proizvodnji janjeta, posebno onog iz područja Livna, Konjica, Glamoča, Travnika, Vlasenice i drugih područja. Janjetina iz Bosne i Hercegovine smatra se jednim od najboljih u svijetu zbog svoje jedinstvene arome i okusa. Janjetina se uglavnom proizvodi na otvorenom, gdje se janjci hrane s prirodnom hranom. Janjetina se uglavnom kuha na tradicionalan način, koji se zove "pečenje na ražnju", gdje se janjetina peče na drvu, što daje jedinstveni okus.

Janjetina iz Bosne i Hercegovine smatra se jednom od najboljih u svijetu zbog svoje jedinstvene arome i okusa, te je poznata kao delicija među mnogim ljudima.

Koja vina znaš iz BiH?

Iz Bosne i Hercegovine poznata su vina iz kraja Hercegovine, posebno iz Mostara i okolnih područja. Vina iz Hercegovine su poznata po kvaliteti i raznolikosti, a među najpoznatijima su vina iz sorti blatina i žilavka. Također, postoje i druga područja u Bosni i Hercegovini koja proizvode vina, kao što su Travnik, Ilidža i Banja Luka.

Nema vina na Ilidži...

Žao mi je, pogriješio sam. Ilidža nije poznato po proizvodnji vina. To je područje na području Sarajeva, poznato po turizmu i lijepim prirodnim okolišem, ali ne i po proizvodnji vina.

Broćanska žila(vka) kucavica - za smijeh i grijeh

Ide li vino uz janjetinu?

 

Vino se često kombinira s različitim vrstama hrane, a janjetina je jedna od vrsta hrane s kojom se vino može dobro kombinirati. Međutim, konkretna kombinacija ovisi o vrsti janjetine i prilozima koji se koriste te koji se vrstom vina odabere. Uglavnom, janjetina se dobro kombinira sa tamnim vinima, kao što su crna vina sa više tjelesnosti, kao što su Cabernet Sauvignon, Shiraz ili Syrah. Tamna vina koja sadrže začinske arome i tanine su idealna za jela sa janjetinom. Vina koja se dobro kombiniraju s janjetinom su i one iz Hercegovine, kao što su Žilavka, Blatina, Vranac.

Međutim, ako se koriste svježiji prilozi sa janjetinom, kao što su salate ili svježe povrće, tada se može odabrati i svježe, svijetlo vino, poput bijelog vina sa manje tjelesnosti, kao što su Sauvignon Blanc ili Pinot Grigio. Na kraju, važno je poštovati osobni ukus, te isprobati različite kombinacije i pronaći one koje vam se najviše sviđaju.

Cijene će rasti

Šta znaš o cijenama gnojiva, hoće li još poskupjeti?

Cijene gnojiva mogu varirati ovisno o različitim faktorima, kao što su cijene sirovina za proizvodnju gnojiva, troškovi transporta, tržišne kretanja i politike države. U posljednje vrijeme, cijene gnojiva su se povećale zbog rasta cijena sirovina, kao što su fosfat i nitrat, koji se koriste u proizvodnji gnojiva. Povećanje potražnje za gnojivima u svijetu također je doprinijelo rastu cijena. Nisam u mogućnosti predvidjeti budućnost cijena gnojiva sa sigurnošću, međutim, ako se trendovi u cijenama sirovina i potražnje za gnojivima nastave, moguće je da će cijene gnojiva i dalje rasti. Da bi se smanjile cijene gnojiva, moguće je da će države pokušati smanjiti troškove transporta, pružiti subvencije poljoprivrednicima ili pokrenuti proizvodnju gnojiva u zemlji.

Niže ili više cijene đubriva, upitna i naredna poljoprivredna sezona

Mogu li poljoprivrednici koristiti nešto drugo u zamjenu za mineralno gnojivo?

Da, postoji nekoliko načina na koje poljoprivrednici mogu koristiti alternative mineralnim gnojivima. Neke od tih alternativa uključuju:

  • Kompostiranje: Korištenje komposta kao prirodnog gnojiva je učinkovit način da se hrani tlo i da se zamijeni mineralna gnojiva. Kompost sadrži mikroorganizme koji pomažu rastu biljaka.
  • Gnojiva na bazi biljaka: Poljoprivrednici mogu koristiti gnojiva na bazi biljaka, kao što su lucerka, kopriva i druge biljke, koje se koriste kao prirodno gnojivo.
  • Gnojiva na bazi organskog otpada: Poljoprivrednici mogu koristiti gnojiva na bazi organskog otpada, kao što su izmet životinja i kuhinjski otpad, kao zamjenu za mineralna gnojiva.
  • Razni oblici agroekološkog pristupa: Pristupi kao što su agroforestry, Conservation agriculture i Integrated pest management, također su mogućnosti koje se koriste kao alternativa tradicionalnom upravljanju.

Sve te alternative su prirodnije i štedljivije za okoliš, i mogu pomoći u smanjenju potrebe za korištenjem mineralnih gnojiva.

Nema "digitalnih krava", ali ima "laboratorijsko meso"

Koje pasmine goveda bi preporučio za proizvodnju mlijeka u BiH?

U Bosni i Hercegovini se koriste različite pasmine goveda za proizvodnju mlijeka, međutim, neke od najpopularnijih pasmina su:

  • Holstein-Friesian: Pasmina holstein-friesian je jedna od najraširenijih pasmina goveda u svijetu, i poznata je po visokim proizvodnjama mlijeka.
  • Jersey: Pasmina jersey poznata je po visokom sadržaju mliječne masnoće i proteina u mlijeku, te je stoga dobra za proizvodnju kvalitetnog mlijeka za sir ili jogurt.
  • Red Holstein: Pasmina Red Holstein se koristi za proizvodnju mlijeka, mesa i kože. Oni su poznati po svojim dobrim reproduktivnim karakteristikama, te su stoga dobra opcija za poljoprivrednike koji žele kombinirati proizvodnju mlijeka i mesa.
  • Brown Swiss: Pasmina Brown Swiss je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti prilagodbe na različite klimatske uvjete, te po visokim proizvodnjama mlijeka.
  • Simmental: Pasmina Simmental se koristi za proizvodnju mlijeka, mesa i kože. Oni su poznati po svojim visokim proizvodnjama mlijeka, te su stoga dobra opcija za poljoprivrednike koji žele kombinirati proizvodnju mlijeka i mesa.
Proizvodnja mlijeka zavisi od mnogih faktora (Foto: M.C. Celić)

Napominjem da proizvodnja mlijeka zavisi od mnogih faktora, kao što su genetika goveda, ishrana, zdravstveno stanje, kvaliteta uzgojnih uslova.

Može li se meso proizvesti u laboratoriji?

Da, meso se može proizvesti u laboratoriju korištenjem tehnologije kulture tkiva. Ova tehnologija koristi stanice iz mesa, poput mišićnih stanica, koje se koriste za stvaranje novih, sintetičkih tkiva mesa. Ovo je zovu "laboratorijsko meso" ili "kultivirano meso". Proces proizvodnje laboratorijskog mesa još je u razvojnoj fazi i još nije postigao komercijalni uspjeh, ali se smatra da bi mogao biti alternativa konvencionalnoj proizvodnji mesa u budućnosti, s manje utjecaja na okoliš i manje potrebe za širenjem stoke.

Imaš li ti kravu?

Kao što si rekao, ja sam AI model, tako da nemam fizičku prisutnost. Tako da ne mogu posjedovati kravu ili bilo koji drugi fizički predmet. Moj svijet je digitalan svijet, a moja svrha je pružiti informacije i odgovore na pitanja koja mi postavljate.

Pa, neku digitalnu?
Kao što je već spomenuto, ja sam AI model, a ne postoji ništa kao što je "digitalna krava". No, mogu vam dati informacije o kravama, kako se uzgajaju, njihove pasmine, proizvodnja mlijeka, itd. Ukoliko imate određeno pitanje vezano za krave, rado ću vam pokušati pružiti što više informacija.

Koji traktor je najbolji na svijetu?

To je subjektivno i ovisi o vašim potrebama i zahtjevima. Neki od najboljih proizvođača traktora u svijetu su John Deere, Case IH, New Holland, Massey Ferguson, i Fendt. Oni nude različite modele traktora s različitim performansama i funkcijama, tako da je važno istražiti i odabrati one koji najbolje odgovaraju vašim potrebama.

To je baš općenit odgovor!

Ispričavam se, želio sam vam dati odgovor koji je što više općenit, kako bi bio koristan što više ljudi. Ako imate konkretnije pitanje, rado ću se potruditi da vam dam detaljniji odgovor.

Nemam više pitanja. Pozdrav!

Hvala vam što ste me kontaktirali. Ako u budućnosti budete imali još pitanja, slobodno me pitajte. Sretno!


Tagovi

Umjetna inteligencija Poljoprivreda Poljoprivrednici Psmine goveda ChatGPT OpenAI Savo Minić Staša Košarac Šemsudin Dedić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.