Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 24.03.2021. 16:30

Razilaženje ZPP-a i Zelenog plana: Najviše će biti pogođeni farmeri?

O važnosti prelaska malih poljoprivrednika na ekološku proizvodnju, ali i o kvaliteti proizvoda, potporama i očuvanju okoliša moglo se čuti na nedavno održanom webinaru FFA-e.

Foto: Depositphotos/zoya54.list.ru
  • 811
  • 483
  • 0

Hoće li zajednička poljoprivredna politika (ZPP) pružiti korist društvu - pitanje je o kojem se raspravljalo na nedavno održanom webinaru kojega je organizirao Forum za budućnost poljoprivrede (FFA).

"Ona donosi puno toga dobrog za zajednicu, a najvažnija je sigurnost hrane", na samom je početku rekao europski povjerenik za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski. Osvrnuo se na pandemiju koja je, kako kaže, ukazala na važnost sigurnosti prehrambenih proizvoda i poljoprivredno-prehrambenih sustava koji su osigurali stabilne cijene, ali i to da opskrba nije obustavljena. "Za ovo je itekako zaslužan ZPP", istaknuo je.

Govorio je i o njegovoj koristi u vezi zaštite klime, bioraznolikosti, smanjenju CO2 te dobrobiti životinja. "Čak 40 posto novčanih sredstava namijenjenih ZPP-u odlazi na zaštitu okoliša", kazao je te se osvrnuo na to da se dodatni napori ulažu u zakone o bioraznolikosti i ekološkoj poljoprivredi. Također, tvrdi da je ova politika pridonijela društvu poticanjem razvoja ruralnih područja, smanjenju depopulacije te otvaranju novih poslovnih prilika.

Međutim, ne skriva i zabrinutost o racionalizaciji poljoprivrede. "Svaka država ima drugačije uređen poljoprivredni sustav, veličinu prosječnih farmi, ali i zemljišta. I prosječna dob farmera je različita", istaknuo je dodavši da rješenje vidi u individualnom pristupu svakoj državi članici EU.

Za opstanak malih ključna eko proizvodnja?

Frédéric Lambert iz francuskog Ministarstva poljoprivrede smatra da novi ZPP pruža zemljama prilagodbu svojim potrebama. Istaknuo je i važnost provođenja ekološke sheme u svakoj državi članici. "U Francuskoj smo za cilj imali da do 2020. godine 15 posto poljoprivredne proizvodnje bude ekološko, no trenutno smo na devet posto", tvrdi dodajući da se poljoprivrednici i potrošači sve više okreću biljnim proteinima što povoljno djeluje na zaštitu klime.

Wojchiechowski drži da je za male farmere izuzetno bitno da se preusmjere na eko proizvodnju. "Tako će postati konkurentniji na tržištu, a ispred kvantitete pružiti kvalitetu", ističe on i dodaje da je Zeleni plan dobra prilika za zaštitu malih i srednjih proizvođača.

Velika ambicije će uništiti poljoprivrednike?

Predstavnica češke poljoprivredne zadruge Všestary, Monica Nebeská kaže da ju brinu promjene koje dolaze. "Razina ambicije je visoka i strah me je kako će se to odraziti na poljoprivredni sektor", upozorila je rekavši da će po njenom mišljenju ti ciljevi utjecati na smanjenje izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Ni glavni tajnik Europskog ureda za okoliš, Jeremy Wates nije optimističan. "Postoji razilaženje između ZPP-a i Zelenog plana, a tu će najviše biti pogođeni farmeri", upozorio je rekavši da postoje i druge mogućnosti smanjenja onečišćenja okoliša. Također, ističe, da bi se o proizvodnji mesa trebalo više raspravljati. "Nisu samo stočari ti koji trebaju smanjiti emisije štetnih plinova", naglasio je.

Wojchiechowski se djelomično slaže s kritičarima i napominje da neki poljoprivrednici strahuju da ćemo izgubiti ekonomsku sigurnost zbog novih pravila i reformi, dok drugi misle da nije dovoljno radikalna. Istaknuo je i da je iznos u tu svrhu povećan na 22 milijarde eura i da je on dovoljan za poboljšanje poljoprivrede u cijeloj EU.

"Vjerujem da većini farmera koji žele postati ekološki proizvođači ovo financiranje itekako pomaže", napomenuo je.

Nije bitna kvantiteta nego kvaliteta

Međutim, Lambert kaže da ako se proizvođače želi angažirati onda treba omogućiti da svaka država članica ima isti zakonski okvir i uvjete. Dodao je i da ekološka shema mora biti obavezna te da je bez toga teško postići ambiciju na istoj razini u svim državama EU. "Potrebna je transparentnost svih država kroz Ministarstva poljoprivrede, a da bi ljudi investirali u tu tranziciju potreban im je novac", dodaje.

Potpredsjednica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj u Europskom parlamentu, Elsi Katainen smatra da treba promovirati slobodno tržište, povećati kompetitivnost i europske poljoprivredne proizvode jer su visokokvalitetni.

"Ne treba se fokusirati na veličinu farmi, nego na kvalitetu hrane koju proizvode", napomenula je Nebeská. Jeremi se nadovezao na to i rekao da je problem kada neki proizvođači tvrde da su njihovi proizvodi ekološki, ali zapravo nisu. "Pojedinci rade samo dobar marketing", zaključio je. 

Webinar u cjelosti pogledajte u videu: 


Tagovi

ZPP Webinar FFA Janusz Wojciechowski Frédéric Lambert Allan Buckwel Jeremy Wates Elsi Katainen


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.