Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Milli robot
  • 08.04.2021. 07:30

Razvijaju robote veličine crva za praćenje usjeva

Cilj je koristiti ovakvu vrstu tehnologije za analizu okoliša usjeva uzgajanih u vodi, poput riže ili raznih sustava akvaponije.

Foto: Depositphotos/firefox
  • 101
  • 7
  • 0

S proračunom od približno 2,9 milijuna eura projekt SOMIRO razvija tehnologiju koja će pomoći u smanjenju utjecaja poljoprivrede na okoliš, priopćila je Europska Komisija. Riječ je o takozvanom mekanom Milli robotu koji nalikuje crvu.

Trenutno im je u fokusu razvoj modela manjeg od jednog centimetra, a cilj je da pomogne poljoprivrednicima u praćenju stanja usjeva i riješi probleme prekomjerne upotrebe pesticida i gnojiva. Projekt kojim koordinira švedsko Sveučilište u Uppsali započeo je u siječnju ove godine, a njegov se završetak očekuje 31. prosinca 2023. 

Namijenjen akvaponskom uzgoju

"Ovi maleni roboti dizajnirani su da rade isključivo na solarnu energiju koja je prirodno dostupna u okolišu", rekao je za Innovation news network, koordinator projekta i profesor, Klas Hjort. Konačna verzija ovog modela sadržavat će motor, solarne ćelije i bežične senzore, a bit će sposoban za sate neprekidnog rada.

"Uređaj veličine kukca ima ukupnu izlaznu snagu od 1,5 milivata", napomenuo je koordinator projekta rekavši da se od toga samo 0,1 milivata koristi za elektroničke komponente za komunikaciju, inteligenciju i kemijske senzore. "Preostalih 90 posto ide na pokretanje motora", dodao je.

Cilj je koristiti ovakvu vrstu tehnologije za analizu okoliša usjeva uzgajanih u vodi poput riže ili raznih sustava akvaponije. U tom će kontekstu oni mjeriti koncentracije kemijskih tvari i bilježiti ugljični otisak, eutrofikaciju i prekomjernu upotrebu pesticida.

"S deset njih lako možemo pokriti dvjesto četvornih metara i saznati koliko elemenata ishrane ili onih loših ima na polju riže", pojasnio je Hjort. Njegovi mu senzori omogućuju da samostalno traži ona mjesta koja su najzanimljivija za mjerenje, pomažući pritom da poljoprivredna praksa postane što bolja i održivija.

Inovatori vjeruju da bi svaki robot na kraju mogao koštati više od nekoliko stotina švedskih kruna, što bi ga učinilo dostupnim lokalnim proizvođačima u zemljama u razvoju.


Tagovi

Robot SOMIRO Robotizacija Projekt


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs