Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RDC
  • 11.05.2022. 14:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

RDC neće biti samo hladnjača za voće i povrće, u planu je i prerada

Ne želimo uvoziti hranu, ne želimo da se djeca hrane hrenovkama i pizzama, nego da jedu ono što mi ovdje proizvedemo, istaknuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić tijekom obilaska radova na Regionalnom distribucijskom centru.

Foto: Grad Osijek
  • 760
  • 165
  • 0

"Do rujna će biti gotovi radovi na Regionalnom distribucijskom centru (RDC) za voće i povrće Osječko-baranjske županije. Nakon toga cijeli objekt pripremamo za prihvat voća, povrća i svega onoga što će se ovdje nalaziti", rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić prilikom obilaska gradilišta. 

Riječ je o projektu vrijednom 107 milijuna kuna.

"Radi se o objektu koji je, po meni, trebao biti odavno napravljen i kojih smo na području županije trebali imati do sada već nekih 15", dodao je napominjući kako mu nije smisao da 'zjapi prazan'. Zbog toga je uputio poziv svim proizvođačima voća i povrća na međusobnu suradnju. 

Ne želimo uvoziti hranu 

Naglasio je i kako nisu trgovačko društvo koje će 'zarađivati na ovome', nego trebaju biti financijski održivi. Uz pomoć RDC-a, nastavio je, trebaju se zadovoljiti potrebe osnovnoškolske prehrane kako bi djeca na stol dobila kvalitetnu, ispravnu i domaću hranu za konzumaciju.

"Tu smo na 70, 80 posto toga cilja. Treći je da novac kojeg izdvajamo za školsku prehranu, ne završi u velikim trgovačkim lancima. Ne želimo uvoziti hranu, ne želimo da se djeca hrane hrenovkama i pizzama, nego da jedu ono što mi ovdje proizvedemo", istaknuo je Anušić.

Rekao je kako će suradnju ponuditi i vrtićima kao i domovima za stare i nemoćne kojih je tri na području Osječko-baranjske županije kojima su osnivači te Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek i Općoj bolnici Našice. 

Radovi će biti gotovi do rujna 

Ovo, kaže, neće biti samo klasično skladište i hladnjača koja će odgoditi plasman robe nego i prerada kroz sušeno voće, energetske pločice. "Svega što možemo ovdje napraviti zajedno s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Prehrambeno-tehnološkim i Fakultetom agrobiotehničkih znanosti", zaključio je.

Alen Mamić, direktor RDC-a rekao je kako se čeka zadnja faza te da će u idućim tjednima sjesti i slušati svoje potencijalne buduće korisnike. 

"Želimo što prije vidjeti vaše voće i povrće ovdje", poručio je okupljenim proizvođačima te rekao kako 'svi koji živimo u Slavoniji, znamo da je zemlja obiteljsko srebro koje se ne prodaje' jer želimo da budući naraštaji ostanu ovdje. 

Prerada u suradnji sa strukom

"Ono što je nekada bilo daleko, došlo je blizu, samom kraju", istaknuo je Hrvoje Sudar, predstavnik proizvođača napominjući kako je na njima da se ujedine. Smatra i da ubuduće kao organizacija zajedno s RDC-om uz pomoć Osječko-baranjske županije mogu proširiti djelatnost, ne samo u smislu hlađenja, nego i prerade, koristiti struku i sve što je na raspolaganju te surađivati s ostalim organizacijama.

Voće i povrće u RDC-u, objašnjeno je, čuvat će se u kontroliranoj atmosferi iz koje će se oduzimati kisik, a dodavat će se plinovi koji štite od propadanja i kvarenja. Imat će i dodatno ovlaživanje uz praćenje svih parametara čime se osigurava dugoročna mogućnost čuvanja plodova, rekao je izvođač radova Joško Franković, čime će se plodovi moći čuvati do čak dvije godine.


Fotoprilog


Tagovi

Regionalni distibucijski centar RDC Voće i povrće Ivan Anušić


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer