Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganja u agrar
  • 30.03.2021. 14:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ključ

Redovna isplata podrški: Vrijednost investicija u 2020. oko 40 miliona KM, a ove?

Iako je pandemija koronavirusa ostavila posljedice na svaki sektor privrede i dalje vlada velika zainteresovanost proizvođača sa ovog područja za investiranje u agrar, kao i za kupovinu poljoprivrednih mašina i odgovarajuće opreme.

Foto: Depositphotos/sauletas (ilustracija)
  • 169
  • 79
  • 0

Tokom jučerašnjeg dana, federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić posjetio je općinu Ključ, gdje je sa načelnikom i predstavnicima Skupštine USK, razgovarao o stanju u poljoprivredi ovog kantona.

Prema riječima ministra, sve obaveze prema proizvođačima su izmirene, a program za tekuću godinu je operativnog karaktera. Trenutno nadležna kantonalna ministarstva zadužena za ovaj sektor, vrše obračune podnijetih zahtjeva i nakon dostavljanja institucijama, redovna isplata podrški bit će nastavljena, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Unsko sanski kanton je najveći korisnik potpornih sredstava u poljoprivredi, na nivou Federacije BiH, sa oko 14,5 miliona KM isplaćenih u 2020. godini, ali i najveći proizvođač mlijeka, sa otkupljenih i poticajnih (u prosjeku oko) 36,3 miliona litara mlijeka. 

I pored pandemije, velika ulaganja u agrar

Iako je pandemija koronavirusa ostavila posljedice na svaki sektor privrede i dalje vlada velika zainteresovanost proizvođača sa ovog područja za investiranje u agrar, kao i za kupovinu poljoprivrednih mašina i odgovarajuće opreme, priključnih uređaja ili rasplodne stoke. Znatan je i procenat izgradnje ili proširenja/opremanja građevinskih objekata u cilju intenziviranja proizvodnje. Uzgajivači su takođe zainteresovani za podizanje višegodišnjih zasada. Vrijednost ovih investicija u 2020. godini iznosila je u prosjeku oko 40 miliona KM. 

Proizvodnja mlijeka u punom obimu, stižu i nove investicije

"Dogovoreno je i da Općina Ključ bude obuhvaćena u okviru zajedničkog sufinansiranja u poljoprivredi. Ministarstvo je omogućilo potpore do 30 posto grant sredstava od ukupnih investicija, s tim da će mladi do 40 godina i žene imati i dodatnih 5%", pojasnio je Dedić, dodajući da bi i druge lokalne samouprave trebale, u skladu sa svojim mogućnostima podržati ulaganja u proizvodnju. Ističe da bi se na taj način stvorile osnove za održivost poljoprivrede, ali i jačanja njene konkurentnosti

Kako je već pomenuto, proizvođači sa teritorije Unsko-sanskog kantona mogu biti zadovoljni jer pored potpornih sredstava u agraru takođe su imali i podršku kroz projekte koje Federalno ministarstvo realizira putem svojih projektnih jedinica kroz ulaganja u infrastrukturu u ruralnim sredinama, zatim u start up pakete farmerima, navodnjavanje poljoprivrednog tla i nabavku potrebne opreme za udruženja proizvođača.


Tagovi

Federalno ministarstvo poljoprivrede Šemsudin Dedić Redovna isplata Proizvođač mlijeka Investicije u poljoprivredi Rasplodna stoka Nabavka opreme


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

48


Glasova: 20

Da 41,7%

Glasova: 21

Ne 43,8%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !