Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 30.10.2019. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Regionalni distribucijski centar kapaciteta 3.360 tona u pogonu do kraja 2020.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće imat će veliku važnost za poljoprivrednu proizvodnju Osječko-baranjske županije te biti ogledni primjerak za cijelu Hrvatsku.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 991
  • 196
  • 0

"Regionalni distribucijski centar bit će prijeko potrebna infrastruktura koja će našim poljoprivrednicima osigurati konkurentnost na tržištu, a imat će uz to i edukativnu i savjetodavnu ulogu. Uz hladnjače, sortirnice, sušare i pakirnice konvencionalnih proizvoda, imat će i ekološku liniju te samoodrživost u energetskom smislu kroz solarne kolektore. Bit će to velika potpora malim i srednjim proizvođačima te OPG-ovima jer će tamo moći skladištiti i sačuvati svoje proizvode, koji će tako biti kvalitetniji i konkurentniji", rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Uvodna konferencija projekta "Izrada projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće" održana je u utorak u prostorijama Osječko-baranjske županije. Taj je projekt prijavljen na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10-Tehnička pomoć Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja.

dc
Ukupni kapaciteti smještaja su 3.360 tona, od čega je 690 tona osigurano za ekološke poljoprivrednike

U travnju je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. Izneseni su i financijski podaci te se zna da je ukupna vrijednost Ugovora 2.132.611,25 kuna i odnosi se na trošak izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u iznosu od 1.678.737,50 kuna, a ostatak na izradu Studije izvodljivosti, vidljivost projekta i druge troškove. Od ukupno prihvatljivih troškova, bespovratna sredstva EU iznose 1.812.719,55 kuna (85 posto), a preostali iznos osigurava Županija (319.891,70 kuna, odnosno 15 posto). O budućem RDC-u govorio je župan Ivan Anušić: 

Projekt bi trebao biti dovršen do kraja 2020. godine

"O Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće govori se od 2007. godine. Da je do sada bio napravljen, opravdao bi svoje postojanje već mnogo puta. Započeli smo kako smo najavili i obećali. Zadali smo si dinamički plan u skladu s kojim se i krećemo, a projektna je dokumentacija uskoro gotova. Krećemo u realizaciju tog projekta već iduće godine i nadam se da će do kraja 2020. godine biti u potpunosti završen. Taj projekt ima velik značaj za poljoprivrednu proizvodnju na području naše županije, ali i istoka Hrvatske, a uz primarne imat će i niz sekundarnih efekata. Bit će prijeko potrebna infrastruktura koja će našim poljoprivrednicima osigurati konkurentnost na tržištu, imat će uz to i edukativnu i savjetodavnu ulogu.

Uz hladnjače, sortirnice, sušare i pakirnice konvencionalnih proizvoda, imat će i ekološku liniju te samoodrživost u energetskom smislu kroz solarne kolektore. Bit će to velika potpora malim i srednjim proizvođačima te OPG-ovima jer će tamo moći skladištiti i sačuvati svoje proizvode, koji će tako biti kvalitetniji i konkurentniji. U planu je i 15 sustava za navodnjavanje, a njihovom će izgradnjom poljoprivreda imati glavu i rep", rekao je župan Anušić i podsjetio na 19 milijuna vrijedan projekt besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce na području OBŽ-a koji se provodi već dvije godine, a u koji će se Regionalni distribucijski centar također izvrsno uklopiti jer će postati mjesto na kojem će se proizvodi namijenjeni spomenutim obrocima moći čuvati, pripremati i pakirati prije distribuiranja po osnovnim školama. 

RDC će se graditi u Ekološkoj industrijskoj zoni Nemetin i to u tri faze. U prvoj fazi planirana je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće, sa sortirnicom, pakirnicom, laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete te potrebnim upravnim i pomoćnim prostorijama. U drugoj se fazi planira izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linije za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetima za čuvanje smrznutog voća i povrća, linija za proizvodnju soka, sušara za voće i povrće, kao i aukcijska dvorana. U trećoj fazi planirana je izgradnja tehnološkog inkubatora s linijama za proizvodnju prerađevina od voća i povrća i s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište, kako je rekla Silva Wendling, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu.

Uz RDC-u moći će se bolje i preciznije planirati poljoprivredna proizvodnja

"Zakupili smo nekoliko parcela jer smo shvatili da trebamo veliki prostor. Odlučili smo izgraditi RDC određenog kapaciteta pa ćemo naknadno prema potrebama naših proizvođača graditi ostale kapacitete. Budući da je nadležno ministarstvo prepoznalo važnost izgradnje ovog objekta, pokrenuli su postupak projektiranja RDC-ova za cijelu Hrvatsku i planirano je da njihova izgradnja bude financirana sredstvima iz fondova EU. Osim toga, i Županija je u svom proračunu osigurala određena sredstva jer smo svjesni da je za poljoprivrednu proizvodnju nužan i prateći dio vezan uz skladištenje i pripremu proizvoda za tržište.

Regionalni distribucijski centar osmišljen je kao struktura koja će povezati proizvođače i trebao bi planirati poljoprivrednu proizvodnju na području naše županije. Moramo biti svjesni što nam treba, zatim obilaziti poljoprivredne proizvođače i vidjeti što proizvode te mogu li povećati proizvodnju ili početi proizvoditi nešto drugo, što nam je potrebnije. Na taj bismo način mogli organizirati poljoprivrednu proizvodnju upravo prema našim potrebama.

vd
Pročelnica Silva Wendling i župan Ivan Anušić

Ukupni kapaciteti smještaja su 3.360 tona, od čega je 690 tona osigurano za ekološke poljoprivrednike. Imamo tri komore od 150 tona i četiri od 60 tona, što su kapaciteti koji će biti odvojeni od konvencionalne proizvodnje. Za konvencionalnu proizvodnju voća i povrća bit će 19 komora, među njima i komore s dinamičkom atmosferom jer jabuke u tim uvjetima pretrpe najmanja oštećenja. Proizvođači su iskazali i potrebu za linijom za predsortiranje pa će biti i ta linija. Ekološki će proizvođači imati posebne linije za sortiranje, posebne ulazne i izlazne kanale, a njihova proizvodnja bit će potpuno odvojena od ostalih proizvoda", rekla je pročelnica Wendling i dodala da je izrada glavnog projekta završena, sada se ishode potvrde na glavni projekt, a nakon toga bit će podnesen zahtjev za ishođenje građevinske dozvole.

Procjena vrijednosti izgradnje RDC-a iznosi oko 50 milijuna kuna, no prema riječima pročelnice, to su preliminarne procjene i u ovom je trenutku nemoguće reći stvarnu vrijednost, uzimajući u obzir promjenjivost tržišta i razvoj novih tehnologija. Vrijednost će se znati čim glavni projekt bude dovršen, a tada će župan objaviti podatak o stvarnim troškovima.


Tagovi

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjska županija Projekt Poljoprivreda Ivan Anušić Nemetin Skladištenje


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.