Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registracija
  • 09.03.2022. 09:00

Registracija traktora: Tko mora obaviti homologaciju, što s nadograđenim strojem?

Cijena registracijskog postupka ovisi o tehničkim karakteristikama traktora - vrsti motora i pogonskog goriva, radnom obujmu motora i starosti vozila, ali i vrsti postupka koji se obavlja

Foto: Maja Celing Celić
  • 15.308
  • 541
  • 0

Bližimo se proljeću i sezoni radova na poljima. Traktori, motokultivatori s priključkom i ostali strojevi koji se koriste i u prometu, moraju biti registrirani. Prije registracije treba dokazati vlasništvo, tehničku ispravnost i sukladnost vozila. 

Gdje se obavlja i koje dokumente priložiti?

Registraciju obavljaju stanice za tehnički pregled prema području u kojem vlasnik vozila ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak. Osim u stanici, tehnički pregledi traktora i njihovih priključnih vozila mogu se obavljati na terenu, sukladno planu kojeg donosi stručna organizacija iz članka 273. Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno Centar za vozila Hrvatske d.d.

Pri tome je potrebno priložiti sljedeće dokumente: 

  1. dokaz o vlasništvu vozila
  2. dokaz o plaćenim propisanim obvezama
  3. dokaz o tehničkoj ispravnosti
  4. dokaz o identitetu, a za vozila pravnih osoba i ovlaštenje za registraciju
  5. izjavu o sukladnosti vozila ili potvrdu o provjeri sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila ili pak odluku tijela nadležnog za mjeriteljstvo o njegovu izuzimanju od tog postupka.

Radni strojevi ne podliježu obvezi utvrđivanja sukladnosti.

Dokaz o tehničkoj ispravnosti traktora stječe se obavljanjem tehničkog pregleda vozila u stanici za tehnički pregled u Republici Hrvatskoj, gdje se mogu platiti i obvezno osiguranje, godišnja naknada za ceste, eventualna upravna pristojba te posebna naknada za okoliš. Naposljetku se sa svim dokazima o plaćenim ranije navedenim obvezama te uz prilaganje dokaza o vlasništvu (prometna dozvola i sl.) potrebno obratiti u nadležnu stanicu za tehnički pregled.

Cijena ovisi o više čimbenika

Na pitanje o cijeni registracije nije lako dati precizan odgovor, kaže dr. sc. Tomislav Škreblin, pomoćnik uprave za tehničke poslove iz Centra za vozila Hrvatske. Ona ovisi o tehničkim karakteristikama traktora (vrsta motora i pogonskog goriva, radni obujam motora i starost) i vrsti postupka koji se obavlja.

Pregledi traktora mogu se obavljati i na terenu (Foto: V. Mijat)

Na primjer, za traktor uobičajenih tehničkih karakteristika (vrsta motora dizel, radnog obujma motora 4068ccm, starosti 30-ak godina) cijena prve registracije, uključujući i trošak tehničkog pregleda je cca 620,00 kn. Za isti traktor cijena produženja važenja prometne dozvole i tehničkog pregleda je cca 450,00 kn. Slijedom navedenoga, što se tiče ukupne cijene, nije moguće unaprijed dati točan iznos, jer ista nije jednoznačno određena za sva vozila.

Homologacija prilikom uvoza

Ako poljoprivrednik nabavlja npr. rabljeni traktor iz uvoza, obavlja se provjera sukladnosti koji se provodi prilikom uvoza ili unosa pojedinačnog vozila, odnosno prije prve registracije u RH. Provedbu postupka, provjeru dokumentacije, pregled i potrebna ispitivanja te upis podataka u jedinstvenu bazu homologacijskih podataka o vozilima, temeljem ovlasti Državnog zavoda za mjeriteljstvo, obavljaju ovlaštene pravne osobe - Centar za vozila Hrvatske d.d. i Hrvatski autoklub, putem ovlaštenih ispitnih mjesta.

Također, prije svega će se u nadležnom carinskom uredu utvrditi postoji li obveza plaćanja posebnog poreza na motorna vozila i eventualne naknade za zbrinjavanje otpadnih vozila. Za sve detaljnije informacije o donošenju rješenja i iznosu koji treba platiti, treba se obratiti Carinskoj upravi RH.

Ipak, postoje iznimke u kojima nije potrebno ulaziti u proces homologacije. To su:

  1. Traktori koji nisu predviđeni za vožnju u cestovnom prometu i neće biti registrirani;
  2. Traktori stariji od 40 godina, oni koji su stečeni na temelju pravomoćnog sudskog rješenja o nasljeđivanju, te oni koji radi preseljenja unose/uvoze fizičke osobe ako je stroj u njihovom vlasništvu više od 6 mjeseci;
  3. Šumarski radni strojevi kao što su: kiperi, forvarderi, harvesteri, šumarske dizalice i žičare.

Zahtjev za izuzeće od postupka utvrđivanja sukladnosti traktora podnosi se Državnom zavodu za mjeriteljstvo koji može donijeti odluku da se onaj posebne namjene izuzme od tog postupka.

Prerađena/nadograđena vozila

Člankom 276. stavkom 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da motorna i priključna vozila koja se proizvode pojedinačno ili se proizvode u maloj seriji, prije prvog puštanja u promet moraju biti podvrgnuta postupku ispitivanja zbog utvrđivanja tehničkih značajki  bitnih za sigurnost i ekološku podobnost. Vozila na kojima se obavlja nadogradnja, pregradnja ili zamjena serijskog dijela ili uređaja neserijskim dijelom ili uređajem prije puštanja u promet, moraju biti podvrgnuta ispitivanju promijenjenih dijelova i uređaja i ostalih tehničkih značajki bitnih za sigurnost i ekološku podobnost.

U 2021. je zabilježen 381 prekršaj upravljanja neregistriranim traktorom (Foto: M.C.Celić/ilustracija) 

Slijedom navedenog, ukoliko se je došlo do prerađivanja ili nadogradnje, prije obavljanja tehničkog pregleda i registracije, potrebno je obaviti ispitivanje tih dijelova. Za detaljnije informacije oko poslova homologacije i cijeni potrebno se obratiti Državnom zavodu za mjeriteljstvo ili Centru za vozila Hrvatske d.d.

Registracija motokultivatora

Motokultivator je jednoosovinski radni stroj koji se bez priključnog vozila može kretati samo uz pridržavanje vozača. S radnim strojevima nije potrebno prolaziti tehnički pregled, ali ako se koristi kao prometalo i sudjeluje u prometu na našim kolnicima, on treba biti registriran. Npr., freza s prikolicom koju kolnikom vozite do polja ili trgovine je ravnopravni sudionik u prometu, može sudjelovati u prometnoj nesreći ili prekršaju. Zato treba biti registrirana, a vlasnik treba moći predočiti prometnu dozvolu.

Dr. sc. Škreblin objasnio je kada se trebaju pregledavati. "Kako se motokultivatori razvrstavaju u radne strojeve, oni ne podliježu obvezi obavljanja tehničkog pregleda. Međutim, prilikom registracije obavlja se vizualni pregled radi utvrđivanja osnovnih identifikacijskih podataka. Mora imati ugrađen sustav kočenja i svjetlosno signalnu opremu, a vlasnik je u postupku dužan priložiti dokaz o vlasništvu, dokaz o plaćenim propisanim obvezama i dokaz o identitetu, odnosno osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Najčešći problemi kod registracije

S obzirom na to da velik broj poljoprivrednika ima u svome vlasništvu neregistrirane traktore koji su stari 20 i više godina, kod prve registracije takvih pojavljuje se problem dokazivanja vlasništva. Uobičajeno se kod prve prilaže račun o kupnji kao dokaz o vlasništvu, ali su u navedenom slučaju dokumenti često nedostupni ili izgubljeni zbog proteka velikog vremenskog razdoblja. Navedeno vrijedi i za motokultivatore.

Koji su zakonski uvjeti za registraciju pčelarskog vozila?

Iz Kabineta ministra unutarnjih poslova na pitanje o broju zabilježenih prekršaja vožnje bez registracije saznajemo da su u 2021. godini utvrđen 381 prekršaj upravljanja neregistriranim traktorom te 11 prekršaja upravljanja neregistriranim motokultivatorom.


Tagovi

Traktor Registracija traktora Tehnički pregled Motokultivator Registracija motokultivatora Homologacija Cijena Tomislav Škreblin


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]