Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biorazgradiva ambalaža
  • 22.01.2023. 18:00

Revolucionarno istraživanje: Na tragu smo jestivoj ambalaži za hranu?

Biorazgradiva ambalaža u spreju bi mogla produžiti rok trajanja hrane, smanjiti količinu otpada i povećati sigurnost hrane

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 190
  • 88
  • 0

Biorazgradivu ambalažu za hranu u spreju razvio je tim znanstvenika s Rutgersa i Sveučilišta Harvard, izvještava Food Tank. Otkriće može produžiti rok trajanja, smanjiti količinu otpada od hrane i plastike i povećati sigurnost hrane.

Plastična ambalaža i pakiranja predstavlja prijetnju životnoj sredini i zdravlju ljudi. Sjedinjene Američke Države su u 2018. proizvele 35,7 milijuna tona plastike od čega je 75 posto završilo na deponijama.

"Rasipanje i sigurnost hrane među glavnim su brigama našeg društva, posebno u periodu COVID-19", kaže Huibin Chang, istraživač-suradnik za bioinženjering na Sveučilištu Harvard koji je bio uključen u razvoj ambalažnog spreja. Objasnio je da većina pakiranja za prehrambene proizvode nisu biorazgradiva.

Jestivo vlakno

Rješenje je pronađeno u vidu spreja čiji je glavni sastojak pululan, jestivo vlakno koje američka Uprava za hranu i lijekove FDA priznaje kao sigurno i koje je korišteno kao premaz za tablete. Kako predstavlja mješavinu biorazgradivih polimera i netoksičnih otapala, može se isprati vodom.

Istraživanje je još u ranoj fazi razvoja, a znanstvenici rade na tome da konačni proizvod učine što isplativijim i održivijim. Prema riječima Ritve Krist, marketing menadžerice njemačkog startupa Traceless, koji proizvodi održivu ambalažu od prirodnih materijala, očekuje se da će ovaj izum imati veliki utjecaj, ali ne može biti jedino rješenje za rješavanje problema.

Toksikolog za okoliš na Sveučilištu Duke, Nishada Jayasundare navodi da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se točno utvrdilo kako se ovakve tvari razlažu, da li poslije ispiranja ne stvaraju štetne materije i kakav je njihov utjecaj na okolinu.


Tagovi

Plastični otpad Alternativna ambalaža Jestiva sprej ambalaža Spray-on packaging Hrana i plastika Pakiranje hrane


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]