Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 23.10.2021. 12:00

Rok se bliži, a države članice EU ne stignu izraditi svoje strateške planove ZPP-a?

Do predaje nacionalnih strateških planova u okviru Zajedničke poljoprivredne politike ostalo je nešto više od dva mjeseca. Navodno trećina država članica ima proceduralnih problema. Što ako ne uspiju ispoštovati rok?

Foto: Depositphotos/Jim Filim
  • 122
  • 7
  • 0

Do kraja godine svaka država članica Europske unije mora izraditi i podnijeti svoj nacionalni strateški plan u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), a njime određuju kako namjeravaju ispuniti devet ciljeva na razini EU-a, odgovarajući na potrebe svojih poljoprivrednika i ruralnih zajednica. 

Na temelju ovoga dokumenta ostvarit će pravo na korištenje sredstava poljoprivrednih fondova. Oni će obuhvatiti izravna plaćanja, sektorske mjere potpore te mjere potpore ruralnom razvoju. Hrvatskim bi poljoprivrednicima na raspolaganju trebalo biti 3,42 milijarde eura u razdoblju od 2023. do 2027.

U našoj zemlji traju konzultacije s javnošću o strateškom planu ZPP-a za kojega je Europska komisija još u svibnju dala 13 preporuka

Tko neće ispoštovati rok? 

No, čak je trećina država članica EU izrazila zabrinutost zbog ispunjenja roka za podnošenje planova, uključujući i Poljsku, matičnu zemlju povjerenika za poljoprivredu, Janusza Wojciechowskog, navodi Euractiv koji saznaje da bi ta zemlja, uz Slovačku, mogla potpuno propustiti datum predaje. 

Poteškoće u ispunjavanju ovoga zahtjeva izrazile su Irska, Njemačka, Italija, Mađarska, Češka, Portugal, Litva, Latvija i Austrija. Neke od njih su predložile prolongiranje roka dok su se druge raspitivale mogu li se dijelovi plana dostaviti nakon 1. siječnja ili ih pak kasnije ažurirati. 

Navodno je jedan izvor iz EU uvjeren da će većina država članica ispoštovati traženo, dok je drugi rekao da "sve zemlje kasne". Također, neimenovani službenik koji je nazočio ministarskim razgovorima rekao je Euractivu da Komisija neće odobriti produljenje nakon 1. siječnja 2022., iako je Bruxelles bio otvoren za "razmatranje određene fleksibilnosti u kasnijem slanju dokumentacije".

Neki od problema koji ometaju proces izrade planova je nedostatak pravne sigurnosti zbog kasnog usvajanja podzakonskih akata i potrebe podnošenja ciljeva za vodeću politiku EU-a o hrani, strategiju Od polja do stola koja je odobrena ovoga tjedna te strategiju bioraznolikosti budući da one, navodi se, nisu pravno obvezujuće za države članice.

Također, s predajom problema imaju one zemlje koje izrađuju regionalne planove, poput Francuske, Španjolske, Italije i Njemačke. 

Wojciechowski: Komisija je fleskibilna

Povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski kaže kako većina država članica tvrdi da su spremne predstaviti nacrt svog strateškog plana do roka. Odbio je navesti koje zemlje zaostaju, ali da ima onih kojima datum predaje ne odgovara. No, naglasio je da je pristup Komisije "fleksibilan". 

Kaže, neće se dogoditi da će 31. prosinca sve zaključiti te da se nakon toga neće moći ništa promijeniti. "Fleksibilni smo i moguće je tijekom dijaloga s državama članicama prijedlogu dodati nešto novo, nešto izmijeniti", objasnio je.


Tagovi

ZPP Nacionalni strateški plan Janusz Wojciechowski Rok Fondovi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]