Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara
  • 11.10.2016. 09:00

Romić o EU fondovima u Luksemburgu

Ministar prof. dr. sc. Davor Romić jučer je prisustvovao sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije u Luksemburgu.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
  • 1.536
  • 75
  • 0

Ministar prof. dr. sc. Davor Romić jučer je prisustvovao sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije u Luksemburgu.

Na sastanku Vijeća ministara raspravljalo se o više tema iz područja ribarstva. Dvije od njih nisu od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku; prva se odnosi na postizanje političkog sporazuma o ribolovnim mogućnostima u Baltičkom moru, a druga na godišnje konzultacije između EU i Norveške o dopuštenom ulovu u Sjevernom moru.

Upravljanje stokom tune i igluna

Za nas je na ovom sastanku bila najvažnija tema iz područja ribarstva razmjena mišljenja o pripremi stajališta EU za posebni sastanak Međunarodne komisije za atlantske tune (ICCAT) koji se održava u studenom. Među temama koje su od izravnog interesa za RH je i upravljanje stokom igluna (mediteranska sabljarka) te upravljanje stokom plavoperajne atlantske tune.

Od ostalih raspravnih tema ističemo prijedlog tzv. Omnibus uredbe, odnosno uredbe kojom se predviđaju izmjene 15 propisa EU koji reguliraju korištenje financijskih sredstava EU. Od ovih 15 propisa njih pet je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, a reguliraju korištenje EU fondova za poljoprivredu, ruralni razvoj te veterinarske i fitosanitarne programe.

Propisi koji reguliraju korištenje sredstava EU

Cilj Omnibus uredbe je pojednostavljenje pravila i bolje iskorištenje raspoloživih EU sredstava. Mi se slažemo s ovim ciljem, a na razini Vijeća ministara poljoprivrede već je o tome bilo i dosta riječi. Međutim, do sada je pojednostavljenje obuhvaćalo samo provedbene detalje, a ne i odredbe u temeljnim uredbama zajedničke poljoprivredne politike.

Hrvatska je u raspravi o Omnibus uredbi dala svoje komentare na prijedlog izmjena u dijelu nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, a također i svoje prijedloge dodatnih izmjena kojima se može unaprijediti korištenje EU fondova.

Negativne posljedice ukidanja kvota u sektoru šećera

Ističemo i zahtjev Poljske da se na vrijeme razmotre moguće negativne posljedice ukidanja proizvodne kvote u sektoru šećera i razrade mehanizmi stabilizacije tržišta u slučaju daljnjeg pada cijene šećera. Hrvatska dijeli zabrinutost koju iskazuje Poljska u vezi budućnosti sektora šećera i mogućih poremećaja koji se u ovom sektoru očekuju zbog ukidanja proizvodnih kvota.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL


Tagovi

Vijeće ministara Tuna Norveška Omnibus uredba


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?