Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registracija gazdinstva
  • 26.03.2021. 12:10

RPG: Za ostvarivanje prava na poticaje ostalo još par dana

Upis je na dobrovoljnoj osnovi i može se obaviti u općini prebivališta za sva fizička lica ili u općini sjedišta za pravne subjekte, bez obzira gdje im se na području FBiH nalazi proizvodnja.

Foto: Julijana El Omari
  • 734
  • 116
  • 0

Svi oni koji su zainteresovani da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) ili Registar klijenata (RK), mogu to uraditi tokom cijele godine. Proizvođači koji se prvi put registruju/upisuju, u periodu od 01. januara do kraja marta, mogu se prijaviti i za finansijske potpore u tekućoj godini dok svi oni koji se upišu nakon tog roka, neće moći podnostiti zahtjev za poticaje, stoji u zvaničnom saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Upis je na dobrovoljnoj osnovi i može se obaviti u općini prebivališta za sva fizička lica ili u općini sjedišta za pravne subjekte, bez obzira gdje im se na području Federacije Bosne i Hercegovine nalazi proizvodnja, odnosno, zemljište koje obrađuju i stoka.

Osnovni uvjet koji poljoprivrednici moraju ispuniti, kako bi ostvarili pravo na novčana sredstva je da imaju prebivalište na teritoriji FBiH i istovremeno da im je tu i proizvodnja. 

Ako je zemlja u RS, a prebivalište u FBiH - nema poticaja

Ukoliko proizvođači imaju zemljište u Republici Srpskoj, a prebivalište u FBiH, ne mogu se prijaviti za poticaje Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Kako registrovati poljoprivredno gazdinstvo ako niste vlasnik zemljišta?

Od dokumentacije potrebno je pripremiti kopiju lične karte nosioca gazdinstva, kao i drugih članova imanja, ako se i oni upisuju. Zatim, neophodan je dokaz o korištenju zemljištu, tačnije izvod iz katastra, ovjeren ugovor o zakupu, odluka nadležnog organa ili ovjeren ugovor o koncesiji. Može se priložiti i neki drugi važeći dokument, bilo original ili ovjerena kopija. 

Podnosilac zahtjeva trebalo bi da ima otvoren bankovni račun, odnosno, dokument kojim dokazuje da je nositelj porodičnog gospodarstva, a koji sadrži naziv banke, transakcijski račun banke i broj vlastitog računa. 

Obrasci za potpore na jednom mjestu

Od potrebne dokumentacije, pravni subjekti i obrti dužni su da prilože kopiju lične karte obrtnika, tačnije odgovorne osobe, kao i ovjerenu kopiju rješenja o upisu u sudski regista. Takođe, prilažu JIB/ID broj i dokaz o upotrebi zemljišta. Potreban je izvod iz katastra, ovjeren ugovor o zakupu ili o davanju zemlje na korištenje, može i neki drugi validan dokument. 

Neophodno je još posjedovati dokument koji dokazuje da pravni subjekt ima otvoren bankovni račun na koji se doznačuju sredstva.

Sve obrasce za upis u RPG i RK, zainteresovani dobijaju prilikom upisa u općini prebivališta odnosno sjedišta.

Nakon evidencije u registar, obrasci potrebni za podnošenje zahtjeva za novčane potpore mogu se naći OVDJE kao i oni za ažuriranje podataka u RPG i RK.


Tagovi

Registracija poljoprivrednika Poljoprivredno gazdinstvo Novčane potpore Korištenje zemljišta Obrti Pravni subjekti


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]