Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralne zajednice
  • 12.02.2023. 15:00

Ruralni opservatorij: Obilje informacija o seoskim područjima u zemljama EU

Na njemu su dostupni podaci kao što su gustoća naseljenosti, prosječna udaljenost do zdravstvenih ustanova ili brzina širokopojasnog interneta u bilo kojem selu, općini ili regiji u EU

Foto: Depositphotos/Hackman
  • 299
  • 95
  • 0

Europska komisija je postavila novi Ruralni opservatorij koji korisnicima pruža obilje informacija o bilo kojem ruralnom području u zemljama Europske unije.

Na njoj su dostupni podaci kao što su gustića naseljenosti, prosječna udaljenost do zdravstvenih ustanova ili brzina širokopojasnog interneta u bilo kojem selu, općini ili regiji u EU.

Platforma također omogućava usporedbu različitih područja kako bi se pokazale višestruke dimenzije i njihova raznolikost.

Koristit će se za informiranje kod donošenja politika koje se odnose na ruralna područja, procjenu utjecaja EU inicijativa, praćenje napretka akcijskog plana za ruralna područja EU i Ruralnog pakta, navodi se na stranicama.

Podaci su organizirani u različitim kategorijama i redovno će se ažurirati. "Ruralni fokus" omogućuje usporedbu s urbanim ili srednje-urbanim područjima, a pritom se koriste razni indikatori  kao što su demografija i migracije, ekonomski razvoj, tržište rada, turizam, obrazovanje, infrastruktura i pristupačnost, socijalna inkluzija, životna sredina i klima, zdravlje.

U dijelu "Trendovi" korisnicima će biti omogućeno da vizualiziraju na mapi ove indikatore i usporede regije, podregije i općine. Prikazivat će se i budući planovi kada je to moguće.

Dio "Moje mjesto" daje detaljan pregled svake općine, a prikazani su stanovništvo, njegova gustoća i evolucija, raspored korištenja zemljišta, BDP, brzina širokopojasnog interneta, broj soba i smještajni kapacitet, prosječna udaljenosti do škola, zdravstvenih ustanova, željezničkih stanica i kina.

Kako izgleda Ruralni opservatorij, pogledajte putem ovoga linka

Svake godine će se obavljati nekoliko istraživačkih radova o različitim aspektima ruralnog života. Redovno će se ažurirati novim indikatorima i vizualizacijom podataka. 


Tagovi

Podaci o ruralnim zajednicama Ruralni pakt Ruralni opservatorij Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]