Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 07.04.2022. 07:30

Rusija ovisi o uvozu poljoprivrednih mašina i komponenti za njihovu proizvodnju?

Očekuje se da će doći do nestašice hidraulike, snažnih motora, elektronskih komponenti, složenih dijelova za obradu, kvalitetnih ležajeva. A potražnja raste

Foto: Depositphoto/maxsafaniuk
  • 237
  • 42
  • 0

Proizvođači poljoprivredne mehanizacije u Rusiji se suočavaju s novim izazovom na tržištu. Zbog nametnutih sankcija postoji nedovoljna snabdjevenost poljoprivrednim mašinama i njihovim komponentama, javlja Agroinvestor.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da poljoprivredni sektor koristi 70 posto domaćih i bjeloruskih traktora, 70 posto krmnih te 80 posto žitnih kombajna, dok se ostatak opreme nabavlja iz inostranstva. Problemi koji se javljaju s logistikom uvezene poljoprivredne mehanizacije i komponenti, kompanije pokušavaju riješiti promjenom lanaca nabavke ili preorijentacijom na alternativne dobavljače.

Udio strane robe je do 2014. godine dostigao skoro 80 posto, a zatim su preduzete aktivne mjere za podršku ruskim proizvođačima i od tada je proizvodnja porasla za 20 do 30 posto godišnje, dok je udio uvoza smanjen. Prema tamošnjem udruženju poljoprivredne mehanizacije Rosspetsmash, veliki broj zapadnih kompanija je otvorio sjedišta u Rusiji kako bi učestvovale u programima državne podrške. Prema podacima Ministarstva industrije i trgovine domaći proizvođači su u 2020. zauzeli 54 posto tržišta, a 2021. godine 51 posto. Do smanjenje udjela došlo je zbog velike potražnje koja se uprkos povećanju proizvodnje od 46 posto, nisu mogli zadovoljiti.

Samodostatni u 80 posto žitnih kombajna (Depositphoto/fotokostic)

Zbog većeg obima poljoprivrednih radova, posebno žetve, javila se veća potražnja. To je rezultiralo jačanjem domaće proizvodnje i uvoza stranih dijelova. Dodatni problem je što dio obavljaju lokalizirani montažni pogoni stranih brendova, koji u potpunosti zavise o nabavci uvoznih komponenti.

AGCO obustavlja prodaju novih strojeva u Rusiju i Bjelorusiju

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, ruski poljoprivrednici su 2021. kupili oko 63 hiljade komada opreme, što je 6,7 posto više nego 2020. godine. Od početka ove kupljeno je više od sedam hiljada komada opreme.

Nedostaje specijalizovana mehanizacija

Domaći proizvođači proizvode skoro svu poljoprivrednu mehanizaciju, ali je veliki nedostatak velikih i specijalizovanih mašina kao što su: samohodni kombajni za repu, kombajni za krompir, mašine za berbu jagodičastog voća ili grožđa. Zamjena uvoza može se izvršiti u proizvodnji jednostavnije opreme, kao što su drobilice za stočnu hranu, kultivatori, mini traktori, plugovi, riperi, oprema za živinu, drljače i poljoprivredni utovarivači.

Dodatni problem je što skoro svaka domaća oprema ima uvozne komponente. Očekuje se da će doći do nestašice hidraulike, snažnih motora, elektronskih komponenti (senzori, farovi), složenih dijelova za obradu, kvalitetnih ležajeva. Udio uvoznih komponenti i materijala u cijeni domaće mehanizacije može biti i do 35 posto.

Nedostaju neke komponente (Foto: Depositphotos/Peryn)

Ruske kompanije koje su komponente i kvalitetan materijal nabavljali iz evropskih zemalja, poput Italije, Njemačke, baltičkih zemalja, sada traže alternativne izvore. Dio se nabavlja od ruskih metalurga koji su počeli da izrađuju čelik visoke čvrstoće, pokreću se domaće fabrike, testiraju se proizvodi od azijskih dobavljača. Nedostaci se dopunjavaju nabavkama iz Turske. Pokrenuta je i proizvodnja namjenskih guma potrebnog promjera.

Prilika za Rusiju?

Proizvođači poljoprivrednih mašina, uz zadržavanje nivoa državne podrške, moći će da zamijene značajan udio uvoza u nizu oblasti. Država nudi različite opcije podrške, ali joj nedostaje fleksibilnost.

Udruženje trgovaca poljoprivrednim mašinama "ASHOD" nedavno je poslalo pismo potpredsjednici Vlade, Viktoriji Abramčenko, s prijedlozima mjera podrške u borbi protiv krize tokom perioda sankcija i povezanih ograničenja. Predloženo je proširenje režima preferencijalnog kreditiranja za kupovinu mehanizacije i rezervnih dijelova trgovcima poljoprivredne mehanizacije.

Prethodno je vlada izdvojila 12 milijardi rubalja da podrži program povlaštenog lizinga poljoprivredne mehanizacije. Rok za plaćanje odložene naknade za prvi do treći kvartal 2022. godine, za domaće proizvođače poljoprivredne, putne i komunalne opreme, kao i prikolica za istu, pomjeren je za decembar. Odluka je donesena kako bi se osigurala stabilnost finansijskog poslovanja u uslovima teške ekonomske situacije i vanjskih sankcija, navodi se na internet stranici Vlade.


Tagovi

Rusija Tržište mehanizacije Traktori Poljoprivredne mašine Kombajni Rosspetsmash Uvoz Komponente


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete