Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 11.11.2022. 15:00

Rusija smanjuje proizvodnju gnojiva, a i blokirane isporuke za siromašne zemlje?

Do kolapsa je došlo zbog visokih troškova transporta i nedostatka brodova za njihov izvoz, a uslijed zapadnih sankcija protiv vlasnika ruskih kemijskih kompanija

Foto: Depositphotos/PhotoMost
  • 379
  • 61
  • 0

Proizvodnja mineralnih gnojiva u Rusiji je smanjena u periodu siječanj-rujan. Riječ je o padu proizvodnje za 10 posto, na 17,7 milijuna tona, piše FertilizerDaily na osnovi priopćenja ruske statističke službe. 

Za 29 posto smanjena je proizvodnja kalijevih gnojiva, na 5,7 milijuna tona, dok je dušičnih i fosfornih povećana za 4,2 posto na 8,8 mil. t, odnosno 1,2 posto na 3,3 mil. t.

Sankcije na izvoz blokiraju gnojivo za siromašne

Do kolapsa je, pišu, došlo zbog visokih troškova transporta i nedostatka brodova za njihov izvoz, a uslijed zapadnih sankcija protiv vlasnika ruskih kemijskih kompanija. Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, rekao je da se ne provodi ugovor iz Istanbula postignut u srpnju ove godine. Smatra da i dalje postoje ograničenja jer se drugi dio paketa, koji se tiče ruskog izvoza gnojiva i žitarica, ne primjenjuje.

Tajnik UN-a, Antonio Guteress se ranije obavezao da će riješiti sve probleme nastale sankcijama Zapada u vezi s ulaskom ruskih brodova u europske luke, zabranom ulaska stranih brodova u ruske luke te ograničenjima aktivnosti relevantnih kompanija u sektoru transporta tereta i osiguranja.

Najnovija vijest dolazi iz Letonije koja uz još nekoliko drugih zemalja blokira mineralna gnojiva koja je Rusija spremna donirati najsiromašnijim zemljama, tvrdi rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Osim što ne mogu obaviti komercijalne isporuke, onemogućeno je da se besplatno transportira 300 tisuća tona u najsiromašnije zemlje, tvrde. 

U skladištima te zemlje blokirano je 80 posto od ove količine. Vlasti Estonije, Belgije i Nizozemske također ne dozvoljavaju isporuku preko Svjetskog programa za hranu UN-a.


Tagovi

Rusija Sankcije Rusiji Proizvodnja Gnojivo Izvoz gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]