Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sankcije Rusiji
  • 12.04.2022. 14:00

Ruska gnojiva na popisu EU sankcija - cijene će dostići nove maksimume?

Nakon uvođenja petog paketa sankcija, cijene bi mogle dodatno porasti. Analitičari tvrde da bi ova zabrana mogla biti strateška greška

Foto: Depositphotos/pavlo.baliukh@gmail.com
  • 2.679
  • 384
  • 0

Vijeće Europske unije uvelo je peti paket sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a one ograničavaju uvoz u EU. 

Širok je spektar ruskih proizvoda na kojega s odnose nove sankcije, a uključuje gnojiva i to, kako piše fertilzerdaily, bez ikakvih specifičnosti što znači da mogu biti i mineralna i organska.

"Odluka o zabrani uvoza ruskih gnojiva izgleda kao strateška pogreška. Nekoliko europskih tvrtki od danas je smanjilo ili potpuno obustavilo proizvodnju mineralnih, zbog čega su cijene naglo porasle. Nakon uvođenja petog paketa sankcija, one će dostići nove maksimume", komentirali su iz informativno-analitičke službe ovog ruskog portala specijaliziranog za gnojiva dodajući da takva dinamika ugrožava proljetnu sjetvu i buduću žetvu. 

Putin i dalje želi izvoziti mineralna gnojiva: Nitko ne bi trebao umrijeti od gladi

Prema popisu kojega je objavilo Vijeće, sankcije se također odnose na zabranu pristajanja u europske luke brodovima pod ruskom zastavom. Predviđene su iznimke za one koji prevoze poljoprivredne i prehrambene proizvode, humanitarnu pomoć i energente, a o čemu će odlučivati države članice. 

Također, tu je i zabrana prometa ruskim i bjeloruskim cestovnim prijevoznicima koji neće moći prevoziti robu unutar EU-a, čak i kada je riječ o tranzitu. Tu su također predviđene iznimke u slučaju prijevoza farmaceutskih, medicinskih, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Odnose se i na daljnju zabranu izvoza goriva za zrakoplove i drugih proizvoda poput kvantnih računala i naprednih poluvodiča, elektroničke robe, osjetljive strojne i prometne opreme te zabranu uvoza na proizvode poput drva, cementa, morske hrane, alkohola. 

Rusija ovisi o uvozu poljoprivrednih strojeva i komponenti za njihovu proizvodnju?

Sankcionirani izvoz iznosi oko 10 milijardi eura godišnje, a uvoz 5,5 milijardi eura.


Tagovi

Paket sankcija Sankcije Rusiji Izvoz gnojiva Ruska gnojiva Cijene gnojiva Transport


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]