Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nastavak embarga
  • 21.09.2021. 18:00

Ruski embargo: Putin produljio zabranu uvoza hrane iz EU i SAD-a

Još godinu dana protusankcija na uvoz mliječnih proizvoda, mesa, voća i povrća.

Foto: Depositphotos/vladsv
  • 338
  • 91
  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin produžio je posebne ekonomske mjere, točnije zabranu uvoza hrane iz Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država za još godinu dana, odnosno do 31. prosinca 2022. godine. 

Ove su mjere bile uvedene još u kolovozu 2014. godine kao odgovor Moskve na zapadne sankcije Rusiji zbog pripojenja Krima, a trebale su trajati do 31. prosinca 2021. 

Ruska je vlada tada zabranila uvoz mliječnih proizvoda, mesa, voća i povrća, a prema priopćenju ruskog Službenog internetskog portala za pravne informacije, produljenje opravdavaju zaštitom nacionalnih interesa. 

Cilj im je bio do 2020. učiniti zemlju neovisnom o uvozu. On nije u potpunosti ispunjen jer još uvijek mlijeko i mliječne proizvode uvoze iz Bjelorusije.

Pretpostavljalo se da bi ograničavanje uvoza nekih stranih proizvoda doprinijelo razvoju ruskih proizvođača i samodostatnosti, međutim, kako je pisao kommersant, to se nije dogodilo. Pozivajući se na studiju ekonomista iz RANEPA-e i CEFIR-a, tamošnji potrošači svake godine gube 445 milijardi rubalja (više od 5 milijardi eura) zbog ovih protusankcija na hranu, a zbog viših cijena domaćih proizvoda. Jedina iznimka su bile rajčice, perad i svinjetina. 

Istovremeno, istraživanja su pokazala da Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Njemačka i Francuska nisu trpjele značajne gubitke zbog embarga jer su pronašli nova tržišta za proizvode nekada namijenjene Rusiji. 


Tagovi

Embargo Rusija Sankcije Uvoz Vladimir Putin


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]