Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz gnojiva
  • 30.11.2022. 15:00

Rusko gnojivo izvezeno u Afriku: Pošiljka od 20.000 tona je prva u nizu

Ponovno povezivanje tržišta gnojiva ključni je korak za osiguranje globalne prehrambene sigurnosti, ističe glasnogovornik glavnog tajnika UN-a, Stéphane Dujarric

Foto: Depositphotos/vitalii.kyrychuk
  • 183
  • 40
  • 0

Prva pošiljka gnojiva proizvedenog u Rusiji otpremljena je iz Nizozemske u utorak prema Malaviju u sklopu prije dogovorenog izvoznog ugovora Ujedinjenih naroda, rekao je glasnogovornik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, Stéphane Dujarric.

Ponovio je da UN pozdravlja donaciju od 260.000 t gnojiva koje je pohranjeno u europskim lukama i skladištima, a koje će poslužiti za ublažavanje humanitarnih potreba i sprječavanje katastrofalnog gubitka usjeva u Africi, gdje je trenutno sezona sjetve.

Prva u nizu pošiljki

Pošiljka od 20.000 tona gnojiva prva je u nizu namijenjenih Africi u nadolazećim mjesecima, naglasio je dodajući da će teret biti poslan u Malavi preko Mozambika.

Dogovor uz posredovanje UN-a, prvi put sklopljen u srpnju, obnovljen je ranije ovog mjeseca i dopušta izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, kao i izvoz gnojiva ruskih proizvođača unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Ujedinjeni narodi nastavljaju intenzivne diplomatske napore sa svim stranama kako bi osigurali nesmetan izvoz ključne hrane i gnojiva iz Ukrajine i Rusije, izuzetih od režima sankcija, na svjetska tržišta", dodao je glasnogovornik.

Visoke cijene i nestašica 

Oko 50 posto svjetske populacije ovisi o poljoprivrednim proizvodima koji uključuju gnojiva. Kako stoji u priopćenju UN-a, od 2019. cijene su porasle za oko 250 posto, zbog čega je mnogim poljoprivrednicima onemogućena proizvodnja.

Dujarric je za primjer dao gnojiva na bazi dušika, gdje bi ovogodišnja nestašica mogla rezultirati gubitkom u usjevima sljedeće godine, nevjerojatnih 66 milijuna tona kukuruza, riže i pšenice.

To je dovoljno da se za mjesec dana nahrani 3,6 milijardi ljudi, gotovo polovica čovječanstva, komentiraju u UN-u. 

"Ponovno povezivanje tržišta gnojiva ključni je korak za osiguranje globalne prehrambene sigurnosti u 2023. godini. Ujedinjeni narodi će nastaviti ulagati sve napore, dogovorima sa svim stranama, kako bi postigli ovaj cilj", zaključio je Dujarric. 


Tagovi

Rusko gnojivo Izvoz Prva pošiljka Prehrambena sigurnost Stéphane Dujarric Ujedinjeni narodi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]