Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara maslina
  • 19.10.2021. 12:00
  • Bar, Crna Gora

S masline stare 2.245 godina ubrali više od 100 kilograma prvoklasnog ploda

Zanimljivo je da je lani, iako je klimatološki godina bila puno povoljnija, na njoj ubrano 85,8 kg plodova i nakon prerade dobiveno 5,9 kg ulja. Znači, znatno manje nego ove godine. A zašto?

Foto: Biljana Dabić/Društvo maslinara Bar
  • 275
  • 76
  • 0

Uzrečica da su godine samo broj primjerenija je za stablo masline nego za ljudsko biće. Stablo živi i rađa neusporedivo duže, a jedan od primjera je i Stara maslina u mjestu Mirovica nedaleko od grada Bara u susjednoj Crnoj Gori.

“Navršila je 2.245 godina”, kaže Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bara, koje se, osim o barskom maslinarstvu i uljarstvu, posebno brine o ovoj, kažu, najstarijoj u Europi i jednoj od tri najstarije masline u svijetu.

Najstarija, ali rađa kao u najboljim godinama.

“Upravo smo ubrali 100,90 kilograma", ne krije zadovoljstvo Alković. Plodovi zdravi, prerađeni isti dan dali su devet litara vrhunskog ekstra djevičanskog ulja, a sama berba poseban je događaj u sklopu manifestacije “Ex albis Ulivis” kojom Društvo maslinara označava početak i promovira značaj pravodobne berbe, vrhunska akstra djevičanska ulja, maslinarsku tradiciju Bara i tamošnjeg porumijskog kraja.

Zašto su ubrali više nego lani?

Zanimljivo je da je lani, iako je klimatološki godina bila puno povoljnija, na njoj ubrano 85,8 kg plodova i nakon prerade dobiveno 5,9 kg ulja. Znači, znatno manje nego ove godine. A zašto?

“Prošle godine nismo ubrali čitavu maslinu, već smo ostavili jednu veliku granu, kako bi iz Nacionalne geografije snimili prilog o berbi, pa je zato ove godine količina veća. Ali, ta grana na kojoj smo tada dugo ostavili plodove, ove godine nije uopće rodila. To je potvrda naše inicijative da se plodovi beru što ranije, kad su tehnološki zreli, kako bi se stablo oslobodilo i bilo ‘spremno’ roditi i iduće godine”, pojasnio je Alković.

Dio ulja od ovogodišnje berbe Stare masline, nakon taloženja i pretoka, građani će moći kušati na vođenoj degustaciji u organizaciji barskog društva maslinara. Ostalo će pakirati u male bočice i prigodne kutije.

Tri edicije ulja od starih maslina

Na pitanje postavljeno mu putem fejsbuka može li se kupiti litra ili je već to podijeljeno, Ćazim Alković je odgovorio: "Nije podijeljeno, a i ne može se kupiti. Nema cijene, a koristit ćemo ga za promotivne svrhe barskog i crnogorskog maslinarstva“.

Kako bi se ovo maslinovo ulje izdvojilo od uobičajene komercijalne prodaje za pakiranje će koristiti posebno stilizirane staklene boce na koje se lijepi luksuzna etiketa gdje je svaka boca numerirana.

Etikete su, dodaje Alković, dizajnirane tako da za ulja koja su proizvedena od plodova sa stabala starijih od 2.000 godina kao zlatna edicija, a za ulja sa stabala starijih od 1.000 godina srebrna edicija. Svaka boca je smještena u posebnoj drvenoj kutiji, a kutije su izrađene od suhog maslinovog drveta.

Društvo maslinara Bar na čelu s Alkovićem već je prije nekoliko godina predstavilo ekstradjevičansko ulje dobiveno od Stare masline u bocama od 0,25 litara. Riječ je o ograničenoj promotivnoj seriji, koja nije u prodaji, kaže nam.

On dodaje da se ovako luksuzna pakiranja mogu po izuzetno visokim cijenama prodavati na posebnim aukcijama i u direktnoj prodaji eksluzivnim restoranima i hotelima.

Bočicu poklonili princu Charlesu, uzorak šalju u New York

"Jedna od boca vrhunskog maslinovog ulja iz zlatne edicije je poklonjena princu Charlesu tijekom njegova posjeta Crnoj Gori. Upravo ovaj dar i prinčevo zanimanje za crnogorsko maslinovo ulje je dodana vrijednost i još jedna lijepa priča koja će potaknuti njegovu prodaju po znatno višim cijenama", napominje. 

Uzorak ulja od ovogodišnje berbe planiraju poslati i na najveće svjetsko ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2022 (New York Olive Oil Competition)  kako bi se usporedilo s drugim i analiziralo pod jednakim uvjetima. Troškovi sudjelovanja u odnosu na dodatnu afirmaciju crnogorskog maslinarstva su zanemarivi, a bilo bi, ističe Alković, zadovoljstvo i za dobar dio dijaspore u Americi koja u Baru ima mnogo “korijena” maslina.

Bočicu ulja od Satre masline poklonili su princu Charlesu (Foto: Društvo maslinara Bar) 

Podsjetimo, prema rezultatima istraživanja "Istanbul University Wood Anatomy and Tree Ring Research Laboratory” (Šumarsko sveučilište u Turskoj) na područja Bara i Ulcinja 26 stabala staro je između 500 i 1.000 godina, šest je između 1.000 i 2.000 godina i dva su stabla starija od 2.000 godina. Jedno od njih je Stara maslina (2.246), a drugo maslina obitelji Vebije Abazovića koja je, prije šest godina, kad je istraživanje završeno napunila 2.065. godina.

Ono što valja posebno istaći je da su uz svako certificirano stablo postavljene informativne table koje sadrže podatke o starosti, vlasništvu i lokaciji s kratkim opisom. Izrađena je i web prezentacija s označenim lokacijama svih starih stabala gdje se, uz sve zanimljivosti, mogu vidjeti i maslinarske ture za pješačenje koje povezuju više starih stabala i kulturno-povijesnih spomenika.


Tagovi

Stara maslina Bar Ex albis Ulivis Ćazim Alković Dar princu Charlesu NYIOOC


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete