Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 02.08.2020. 07:30

SAD zabrinut zbog nove EU strategije "Od farme do viljuške" - narušiće njihovu trgovinu?

Nema načina za postizanje sigurnosti hrane za rastuću populaciju i njihove potrebe ako se nametnu politike koje ograničavaju rast i guše inovacije, poručio je svojim EU kolegama američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 108
  • 69
  • 0

Govoreći tokom webinara o transatlantskoj budućnosti vezanoj za sigurnost hrane, američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue upozorio je da bi nedavno objavljena strategija Evropske unije, Od farme do viljuške (F2F) mogla ugroziti poljoprivrednu proizvodnju, a time i trgovinu između ta dva tržišta. 

Iako je u jednu ruku i pohvalio EU i njenu fokusiranost na održivi razvoj, iskritikovao je novu buduću politiku, tvrdeći kako u njoj nikako ne vidi farmu.

Takođe, izrazio je i zabrinutost zbog toga što poljoprivrednici ostaju bez potrebnih alata, što ih čini nekonkurentnim na tržištu i može dovesti do razvoja protekcionizma

"Nema načina za postizanje sigurnosti hrane za rastuću populaciju i njihove potrebe ako se nametnu politike koje ograničavaju rast i guše inovacije“, poručio je Perdue ističući kako je glavni uspjeh američke poljoprivrede upravo inovativna tehnologija. 

Međunarodna trgovina nam je potrebna

Evropski komesar za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski naglasio je kako jačanje kraćih lanaca snabdjevenosti hranom ne podrazumijeva nove trgovinske prepreke. "Nismo protiv međunarodno trgovine, ona nam je potrebna i zainteresovani smo za njeno povećanje", rekao je tokom istog online seminara. 

Istakao je i kako snažniji naglasak na domaćem tržištu primarnih poljoprivrednih proizvoda ne isključuje jačanje međunarodne trgovine.

Wojciechowski: EU treba više raditi na raznolikosti poljoprivredne proizvodnje

"Smanjenje potrebe za uvozom nije protekcionizam", naglasio je Wojciechowski uzimajući primjer poboljšanja proizvodnje proteinskih usjeva u EU na koje se ona prije u velikoj mjeri oslanjala na američki uvoz. 

Kao odgovor na kritiku zbog nove strategije, komesar je rekao kako su i poljoprivredni i prehrambeni sektor prošli test, kao što je sada, u najkritičnijim vremenima te da nema nikakvog straha za sigurnost hrane. 

Evropski zastupnik i reformist Hermann Tertsch kritikovao je Wojciechowskog zbog indikacije da sigurnost hrane više nije problem u EU. 

"Čelnici zaduženi za osmišljavanje i sprovođenje prehrambene politike na globalnom nivou imaju veliku odgovornost za prehranu rastuće svjetske populacije. Sada bi se svi naši napori u poljoprivredi trebali usredsrediti na to kako osigurati dovoljne količine kvalitetne i zdrave hrane i kako pomoći poljoprivrednicima koji su upali u krizu zbog pandemije“, poručio je Tertsch dodajući još kako mora postojati bolja ravnoteža između snabdjevenosti hranom i Zelenog plana. 

Treba napomenuti kako Evropska unija u sklopu Zajedničko poljoprivredne politike planira sprovoditi instrument "EU sljedeća generacija", među kojom je i digitalizacija i zeleni prijelaz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Precizna poljoprivreda ili kako proizvesti više sa manje unosa kao dio plana oporavka EU?

Precizna i digitalna poljoprivreda mogli bi biti jedni od alata za postizanje evropskih ciljeva Zelenog dogovora i strategije Od farme do viljuške.


Tagovi

SAD Evropska unija F2F Poljoprivredna proizvodnja Uvoz Izvoz Protekcionizam Sonny Perdue Sigurnost hrane Janusz Wojciechowski Hermann Tertsch


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete