Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tihomir Jakovina
  • 06.05.2014. 09:15

Šećerne kvote ministra Tihe su nezakonite?

Nakon što je u ožujku Ustavni sud u Osijeku poništio rješenje Ministarstva poljoprivrede o raspodjeli šećernih kvota, ministar Jakovina nezadovoljan odlukom osporio mjerodavnost osječkog suda

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
  • 300
  • 33
  • 0

U ožujku ove godine Upravni sud u Osijeku poništio je rješenje o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer Ministarstva poljoprivrede, na čelu s ministrom Tihomirom Jakovinom, ocjenjujući ga nezakonitim. Nezadovoljan tom odlukom Jakovina je osporio mjerodavnost osječkog suda, navodeći da sud nema ovlasti ispitivati predmetnu odluku jer ocjena primjerenosti te odluke ostaje unutar okvira "političke ovlasti". Ministar je tijekom suđenja čak tri puta mijenjao strategiju obrane po kojim je kriterijima podijelio proizvodne kvote i zašto ih je baš preraspodijelio u korist Tvornice šećera Osijek, vlasnika Marka Pipunića.

Šećerana Viro oštećena za milijardu kuna

Virovitička šećerana Viro, koja je inače tužila Ministarstvo, slijedom navedenog, u ovoj i prošloj godini, navodno je izgubila prihod od gotovo sto milijuna kuna, odnosno 20 tisuća tona šećera. U Ministarstvu poljoprivrede proizvoljno određena proizvođačka kvota od 192.877 tona hrvatskog šećera obrazložena je kao "zaštita domaće proizvodnje repe i svih šećerana", a što na sudu nije prihvaćeno, pa je na koncu ministar Jakovina osporio mjerodavnost tog suda.

Ta politička odluka ministra Jakovine iz studenog 2012. teška je čak milijardu kuna, a tadašnje povjerenstvo koje je brojilo pet članova, nije se usuglasilo s njome. Postavlja se pitanje na koji je način kvotu, koju su tri hrvatske šećerane od 2007. do 2011. ravnopravno dijelile po 33 posto, ministar preraspodijelio i to na način da je tvornici Viro dodijelio gotovo 10.000 tona manju godišnju kvotu.

Obzirom da u Ministarstvu ističu kako su na Upravnom sudu ostali bez mogućnosti podnošenja žalbe na prvostupanjsku presudu, Ministarstvo je podnijelo zahtjev za zaštitu ustavnog prava tužbom Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell


Tagovi

Tihomir Jakovina Ministar Proizvodne kvote Šećerne kvote Viro Sladorana Marko Pipunić Šećer Virovitica Osijek Upravni sud


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P