Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SECPA
  • 20.02.2020. 11:00

SECPA se pridružuje kampanji "Zaštitimo bilje, zaštitimo život"

FAO procenjuje da biljne bolesti i štetočine uzrokuju gubitke i do 40 odsto useva širom sveta, kao i da bi poljoprivredna proizvodnja trebalo da poraste za oko 60 odsto do 2050. godine kako bi se prehranila sve veću ljudsku populaciju, kaže Katarina Krinulović, izvršna direktorka udruženja SECPA.

Foto: Bigstock/encrier
  • 56
  • 2
  • 0

Udruženje SECPA, neprofitna organizacija osnovana radi stvaranja uslova za stabilnost i razvoj u oblasti zaštite bilja u Srbiji, pridružilo se globalnoj kampanji pod sloganom "Zaštitimo bilje, zaštitimo život". Srbija će, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, obeležiti "Međunarodnu godinu zdravlja bilja" (IYPH) koju su, na predlog Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO), proglasile Ujedinjene Nacije (UN), a u vezi sa sprovođenjem Međunarodne konvencije za zaštitu bilja (IPPC).

O ovoj temi na panel diskusiji 27. februara, prisutnima će se obratiti stručnjaci iz zemlje i inostranstva poput Velimira Stanojevića, državnog sekretara, Alekse Obradovića, profesora Poljoprivrednog fakulteta i Orli Dosi (Aurélie Dhaussy) iz Evropske asocijacije za zaštitu bilja (ECPA).

Potrebno je unaprediti oblast zaštite bilja

Panelisti će govoriti o različitim temama iz oblasti poljoprivrede, kao što su "Zašto je zdravlje bilja važno i šta činimo povodom toga", "Aktivnosti ministarstva u oblasti zaštite i zdravlja bilja i značaj Međunarodne konvencije o zaštiti bilja (IPPC)", "Biljne bolesti i štetočine na koje treba obratiti posebnu pažnju i integralna zaštita bilja", kao i koji su to izazovi sa kojima se naši poljoprivrednici susreću u praksi i kakve se aktivnosti sprovode u EU da bi se se unapredila oblast zaštite bilja.

Svojim izlaganjem oni će, svako sa svog aspekta, ukazati na značaj zaštite i zdravlja bilja i kako svako može dati svoj doprinos u ovoj oblasti, ali i pružiti mnoštvo relevantnih činjenica koje su veoma važne za edukaciju opšte javnosti.

Više od 100 miliona evra za projekte promovisanja zelene i klimatski neutralne Evrope

"Zdravlje bilja je sve više ugroženo. Biljne bolesti i štetočine se pojavljuju sve ranije u sezoni i na mestima gde pre nisu bili viđeni. Tome su doprinele klimatske promene, ali i ljudske aktivnosti poput međunarodne trgovine i transporta, koje su omogućile i nehotično prenošenje štetočina i bolesti u nova staništa. FAO procenjuje da biljne bolesti i štetočine uzrokuju gubitke i do 40 odsto useva širom sveta, kao i da bi poljoprivredna proizvodnja trebalo da poraste za oko 60 odsto do 2050. godine kako bi se prehranila sve veću ljudsku populaciju“, kaže Katarina Krinulović, izvršna direktorka udruženja SECPA i dodala da  je važno da podignemo svest kod ljudi o značaju zaštite i očuvanja zdravlja bilja, kako u pogledu stvaranja uslova za proizvodnju dovoljnih količina hrane za rastuću ljudsku populaciju, tako i u pogledu zaštite životne sredine i očuvanja ekosistema.

"Naše udruženje, posle 10 godina rada i iskustva sa brojnim izazovima sa kojima se susrećemo u oblasti zaštite bilja u Srbiji, pridružilo se globalnoj kampanji i iniciralo njeno sprovođenje u Srbiji kako bi se podigla svest naše javnosti o značaju zaštite bilja za život na našoj planeti. Takođe, nastojimo da podstaknemo dalju saradnju relevantnih aktera, jer samo zajedničkim delovanjem možemo dovesti do održivog razvoja u ovoj oblasti", rekla je direktorka udruženja SECPA.

Udruženje SECPA (Serbian Crop Protection Association) je dobrovoljna i neprofitna organizacija osnovana u decembru 2009. Kao pridružena članica Evropske asocijacije za zaštitu bilja (ECPA), SECPA je deo evropske mreže za razmenu znanja i iskustva u oblasti zaštite bilja, koje prenosi u Srbiju sprovođenjem relevantnih projekata.


Tagovi

Međunardona godina zaštite bilja Zaštitimo bilje zaštitimo život SECPA Katarina Krinulović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u