Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 18.05.2022. 13:30

Šef UN-a će otkriti pregovore o izvozu ukrajinskih žitrarica i ruskog i beloruskog đubriva?

Nakon što je krajem prošlog meseca posetio Moskvu i Kijev, Antonio Guteres je rekao kako je odlučan da pomogne da se poljoprivredna proizvodnja Ukrajine, ali i proizvodnje hrane i đubriva u Rusiji i Belorusiji uprkos ratu vrati na svetska tržišta.

Foto: Depositphoto/IgorStrukov
  • 162
  • 8
  • 0

Sjedinjene Države podupiru napore glavnog sekretara UN-a Antonia Guteresa da se ukrajinske žitarice vrate na međunarodno tržište, rekla je za medije američka veleposlanica pri Ujedinjenim nacijama, Linda Tomas-Grinfild

"Razgovarao je sa nama o svojim planovima i razgovorima sa Ukrajincima i Rusima o ovom pitanju", rekla, ali nije otrkila detalje. 

Dakle, nakon što je krajem prošlog meseca posetio Moskvu i Kijev, Guteres je rekao kako je odlučan da pomogne da se poljoprivredna proizvodnja Ukrajine, ali i proizvodnje hrane i đubriva u Rusiji i Belorusiji uprkos ratu vrati na svetska tržišta. 

Danas sastanak

Danas (sreda) se u UN-u održava ministarski sastanak o bezbednosti hrane i pozivu na akciju. Očekuje se da će Guteres na njemu javno reći da je u pregovorima sa Rusijom, Ukrajinom, ali i Turskom, Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom.

"Wall Street Journal" je ranije izvestio kako je šef UN-a od Rusije zatražio da dopusti isporuku dela ukrajinskih žitarica u zamenu za poteze koji će pomoći da se olakša ruski i beloruski izvoz potaše (kalijumovog đubriva) koja je vrlo važna za te dve zemlje. 

Prošle godine su one pokrivale više od 40 odsto svetskog izvoza potaše koja je jedno od tri krucijalna hraniva sastojka koja se koriste za povećanje prinosa.

Sprečiti globalnu krizu

Ovaj mesec je UN-ova Agencija za hranu (FAO) objavila da je u Ukrajini ostalo skoro 25 miliona tona žitarica koje zbog infrastrukturnih izazova i blokiranih crnomorskih luka ne mogu da napuste ovu zemlju. Pozvali su na otvaranje ukrajinskih luka kako bi uskladištena hrana našla put prema svetu pre nego što globalna kriza gladi izmakne kontroli.

Gotovo 25 miliona tona žitarica "zaglavilo" u Ukrajini, a glad kuca na vrata?

Analiza WFP-a pokazala je da se 276 miliona ljudi širom sveta već suočilo sa akutnom glađu početkom 2022. godine, a očekuje se da će se taj broj povećati za 47 miliona ljudi. Posebno je ugrožena podsaharska Afrika.


Tagovi

Rusija Ukrajina Hrana Pregovori Antonio Guteres


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.