Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 20.10.2022. 18:00

Sektoru voća i povrća prijeti bankrot? Hoćemo li ostati bez svježih proizvoda?

Rast cijena energije dovodi do propasti sektora svježeg voća i povrća. Proizvođači ne mogu nadoknaditi velika poskupljenja

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 517
  • 113
  • 0

Europsko udruženje proizvođača svježih proizvoda, Freshfel Europe poziva donositelje odluka na akciju za ublažavanje dalekosežnog utjecaja rasta cijena energije, posebno na sektor voća i povrća.

Visoke cijene energije i plina, kao i rast cijena svih inputa, usluga i logistike se više ne mogu apsorbirati. Naglašavaju da se ova poskupljenja ne mogu nadoknaditi zbog malih marži i izostanka prijenosa troškova na potrošače.

Uzgajivačima prijeti bankrot

Bez energije ne može opstati proizvodnja i distribucija voća i povrća. Ugrožen je cijeli lanac opskrbe. Ona je neophodna od uzgoja na otvorenom i zatvorenom do polica u trgovinama kako bi potrošačima osigurali kupovinu svježih i sigurnih proizvoda.

Operateri u ovoj industriji se suočavaju s neravnopravnim uvjetima na različitim nacionalnim energetskim tržištima u EU. Kako posluju s vrlo malim maržama, a u pojedinim zemljama energija je poskupjela i do deset puta, izloženi su ekonomskom pritisku, upozoravaju. S druge strane bilježi se nagli pad potrošnje svježih proizvoda za 10 posto posljednjih mjeseci.

Što inflacija donosi poljoprivrednicima i proizvođačima hrane?

Proizvođače očekuju financijske poteškoće ili čak bankrot ako se ubrzo ne pronađu rješenja.

Hrana će propasti? 

Philippe Binard, generalni predstavnik Freshfel Europe je izjavio da su procijenili da će dodatni troškovi energije biti oko 6,8 milijardi eura za tekuću sezonu - od voćnjaka do odlaska svježih proizvoda na pakirne stanice. Svaka kategorija u lancu opskrbe može imati i dodatne troškove za energiju.

"Ako trendovi skladištenja jabuka ostanu nepromijenjeni, izračunali smo da bi takvi dodatni računi mogli biti blizu 200 milijuna eura za narednu sezonu."

Troškovi skladištenja su sve veći (Foto: Depositphotos/merial)

Već su ranije upozorili da je sektor u prošloj godini pretrpio godišnje dodatne troškove od oko 10 milijardi eura. Maloprodajne cijene ostalih prehrambenih sektora nedavno su porasle za 15 do 20 posto, prebacujući dodatne troškove na potrošače. Međutim, to se nije dogodilo kada su u pitanju svježi proizvodi. Upozoravaju da bi se bez adekvatnog skladištenja povećala njihova kontaminacija, što znači da će više hrane završiti u smeću.

Pa tko još baca hranu u današnje vrijeme?

Binard je naglasio da ovaj sektor treba biti isključen iz bilo kakvog potencijalnog smanjenja potrošnje energije, jer će se samo tako osigurati isporuka kvalitetnih i svježih proizvoda kupcima. Sigurnost hrane je ugrožena zbog sposobnosti uzgajivača i trgovaca da budu ekonomski održivi tijekom energetske krize.

Upozorava da će se u narednima mjesecima smanjiti ponuda, a uzgajivači će prestati s poslom ili ostaviti neubrane plodove jer ih ne mogu skladištiti.

"Nedostatak odgovarajuće kontrole temperature i osvijetljenosti dovodi biljke u opasnost od mirovanja, smanjujući prinose žetve. Sve ovo se može negativno odraziti na opskrbu na koju dodatno sve više utječu klimatske promjene."


Tagovi

Freshfel Europe Svježe voće Svježe povrće Cijena energije Cijena skladištenja Bankrot


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]