Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 06.03.2023. 18:00

Selo bolje od grada? Objavljeni zanimljivi podaci o rodnoj ravnopravnosti u ruralnim područjima

Iako je u nekim slučajevima razlika u plaćama između muškaraca i žena manja na selu u usporedbi s gradovima, to nije uvijek slučaj u svim zemljama EU-a

Foto: Depositphoto/halfpoint
  • 249
  • 72
  • 0

Rodni jaz u prosječnoj plaći u Europskoj uniji iznosio je gotovo 5 posto tijekom proteklog desetljeća. Prema podacima Eurostata, u 2021. godini, prosječna vrijednost za muškarce bila je 18.774 eura, gotovo 800 € više nego kod žena (17.972 €).

Te je godine, uzimajući u obzir razlike u stupnju urbanizacije, rodna razlika u neto plaći bila manja za ljude koji žive u ruralnim područjima nego za one koji žive u gradovima: 4 naprema 4,8 posto. 

Na nacionalnoj razini, takve su rodne razlike bile veće u gradovima nego u ruralnim područjima u 13 država članica, pri čemu su Litva i Malta pokazale najveći jaz u stupnju urbanizacije: 8,5 i 7,3 postotna boda.

Izvor: Eurostat

Među 14 zemalja u kojima su razlike u dohotku bile veće u ruralnim područjima nego u gradovima, najviše su zabilježene u Austriji (5,3 posto) i Italiji (4,2 posto).

Zanimljive su i iznimke prema kojima u austrijskim gradovima i malteškim ruralnim područjima razlike u plaći idu u korist žena. 


Tagovi

Eurostat Zarada Prihodi Rodni jaz Rodna ravnopravnost Prosječna plaća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.