Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 14.05.2019. 10:00

Selo Korana pod vodom, izvanredne mjere obrane od poplave na karlovačkom području

S obzirom na zasićenost tla vodom, očekuje se značajniji porast vodostaja na svim vodotocima, kažu iz Hrvatskih voda. Korana je u 11 sati dosegla 759 centimetara i raste pet centimetra po satu.

Foto: Facebook/Dobrovoljno vatrogasno društvo Plitvička jezera
  • 715
  • 41
  • 1

Poplave više nisu samo moguća prijetnja. Selo Korana u Općini Plitvička jezera poplavljeno je još jučer zbog obilne kiše koja je pogodila to područje. Kako navode iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Plitvička jezera, vodena bujica uništila je drveni mostić u Luketićima i dvorišne stolove te sve ostale stvari preselilo nizvodno.

Nabujala rijeka Korana, pak, izlila se u dvorišta kuća u karlovačkom prigradskom naselju Logorište. Prema mjerenjima Hrvatskih voda, kako piše Ka portal, Korana je u 11 sati dosegla 759 centimetara i raste pet centimetra po satu, dok su izvanredne mjere obrane od poplave proglašene i na rijeci Kupi. Ona je na 752 centimetra i također dalje raste.

Kako su jučer izvijestile Hrvatske vode, u 24 sata pale su znatne količine kiše na području cijele Republike Hrvatske (Ogulin 93 mm, Delnice 91 mm, Slunj 67 mm, Gospić 41 mm, Pula 25 mm, Krapina 30 mm, Daruvar 33 mm), a mjestimice lokalno i više od 100 mm. Velike količine oborina pale su i u susjednoj Bosni i Hercegovini (Bihać 84 mm, Sanski Most 39 mm, Banja Luka 48 mm).

U nedjelju je, navode, došlo do naglog porasta lokalnih manjih bujičnih potoka i rječica dok se osjetniji porast vodostaja većih rijeka očekuje tijekom dana. "S obzirom na zasićenost tla vodom, očekuje se značajniji porast vodostaja na svim vodotocima, a osobito rijeka Une, Korane, Dobre, Mrežnice, Kupe, Gline, Ilove, Pakre, Česme, Toplice, Sivornice i Sunje te njihovih manjih pritoka", kažu iz Hrvatskih voda.

Naveli su i stanje pojedinih rijeka, a objavu prenosimo u cijelosti.

Rijeka Kupa

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 7 sati iznosio je +197 cm. U idućim satima očekuje se daljnji porast vodostaja rijeke Kupe na karlovačkom području od 15-20 cm/sat. Prema prognozama i hidrološkim modelima, maksimalni vodostaj rijeke Kupe na razini nešto višoj od +700 cm očekuje se sutra u poslijepodnevnim satima.

Rijeka Una

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u 7 sati iznosio je +270 cm s tendencijom daljnjeg porasta od 7-8 cm/sat. Maksimalni vodostaj rijeke Une na području Hrvatske Kostajnice mogao bi prijeći granicu od +500 cm sutra (izvanredno stanje uvodi se kod vodostaja viših od +450 cm), a protok rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici mogao bi doseći i preko 2000 m3/s.

Službe Hrvatskih voda su na terenu te se započelo s izgradnjom privremenog sustava obrane od poplava tzv. box barijerama na području Hrvatske Kostajnice u dužini od 1000 metara, slično kao i prošle godine za područje grada Karlovca.

Rijeka Sava

Vodostaj rijeke Save u Zagrebu u 7 sati iznosio je iznosi -189 cm. Prema trenutačnim prognozama ne očekuje se značajniji dotok rijeke Save iz Republike Slovenije. Zbog utjecaja i velikih dotoka rijeke Une, za područje Jasenovca, na dionicama uz rijeku Savu, očekuje se uvođenje redovnih mjera obrane od poplava tijekom sutrašnjeg dana dok se uvođenje izvanrednih mjera očekuje tijekom srijede.

Donji tok rijeke Save na potezu Davor-Županja

Vodostaji rijeke Save u donjem toku su još uvijek relativni niski u domeni srednjih i srednje visokih voda. S obzirom da dotoci glavnih desnih pritoka rijeke Save iz Bosne i Hercegovine, prema trenutačnoj hidrometeorološkoj prognozi neće ostvariti prevelike vrijednosti, očekuje se da vodostaji rijeke Save u donjem toku neće dosegnuti granicu za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava, odnosno za cijeli donji tok rijeke Save bit će na snazi pripremno stanje obrane od poplava.

Prognoza oborina za iduća tri dana

Prema trenutačno raspoloživim hidrometeorološkim prognozama u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se znatne količine oborina od 50 do 100 mm, mjestimice moguće i više. Manje količine oborina očekuju se tek na području jadranskih slivova (20-30 mm).

Za sliv Kupe i Save u Republici Sloveniji u iduća tri dana očekuje se više od 30-40 mm kiše dok se u susjednoj Bosni i Hercegovini očekuju količine kiše od 70 do 100 mm, najviše tijekom dana.

Očekuje se kako će najavljene nove oborine utjecati na produljenje dugotrajnosti visokih vodostaja koji bi mogli potrajati idućih 4 do 5 dana.

Stručne službe Hrvatskih voda kontinuirano prate hidrometeorološke prognoze i po potrebi će pravovremeno reagirati te operativno sprovoditi mjere obrane od poplava, zaključuje se u objavi Hrvatskih voda.


Tagovi

Poplave Vodostaj Rijeke Kiša Oborine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]