Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privremeni poslovi
  • 19.01.2020. 16:00

Sezonske poslove radi najmanje 100.000 ljudi u Srbiji

Iako mnogi odlaze iz Srbije u zemlje Evrope ili na druge kontinente u potrazi za sigurnijim i boljim poslovima i u cilju obezbeđivanja egzistencije i stvaranja stabilne budućnosti, ima i onih koji ostaju u našoj zemlji, ali mnogi od njih nemaju rešen poslovni status.

Foto: Depositphotos/cataplines1
  • 143
  • 7
  • 0

Dosta je onih koji rade na privremenim i povremenim poslovima, a otprilike je oko 100.000 radnika pod takvim ugovorima u našoj zemlji.

Radnici se nadaju ugovoru na neodređeno vreme 

Privremeni i povremeni poslovi su oni koji, kako i sam naziv govori, traju neko određeno vreme, a konkretno radnik ne bi smeo da ima ovakav ugovor duže od tri meseca u toku jedne godine. Uglavnom su to poslovi u ugostiteljskim objektima, ali dosta zaposlenih koji obavljaju privremene i povremene poslove ima i u poljoprivredi.

Problem nastaje kada ugovor o privremenim poslovima istekne, jer zaposleni u tom slučaju ili ostaju bez posla i ugovora na neodređeno vreme ili nastavljaju da rade, ali bez ugovora što im, podrazmeva se, nipošto ne odgovara.

"Privremeni i povremeni poslovi predstavljaju rad van radnog odnosa i za te poslove zaključuje se ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova u pisanom obliku i to sa nezaposlenim, zatim zaposlenim koji radi nepuno radno vreme do punog radnog vremena ili sa korisnikom starosne penzije," navode u Savezu samostalnih sindikata Beograda.

Radnik, pre svog prvog dana na poslu, mora da potpiše ugovor o radu koji može biti na određeno ili neodređeno vreme. Po zakonu, ukoliko se taj ugovor ne potpiše pre prvog radnog dana, radnik je u radnom odnosu na neodređeno vreme.

"Zato navedena fikcija, odnosno pretpostavka zasnovanog radnog odnosa na neodređeno vreme ne važi za privremene i povremene poslove," ukazuju u Savezu samostalnih sindikata Beograda.

Broj prijava sezonskih radnika povećan za 600 posto

Poslodavac mora da obezbedi i prvu pomoć

Ukoliko se zaposleni povredi na poslu u toku radnog vremena, mora mu biti omogućena prva pomoć.

"U tom slučaju poslodavac je dužan da osposobi odgovarajući broj zaposlenih za pružanje prve pomoći i obezbedi sredstva i opremu za njeno pružanje. Pritom se od poslodavca očekuje i da pružanje prve pomoći organizuje tako da je ona dostupna svakom zaposlenom tokom radnog vremena, u svim smenama i na svim lokacijama. Za njeno pružanje moraju biti osposobljeni rukovodioci, kao i najmanje dva procenta ukupnog broja izvršilaca u jednoj radnoj smeni ili lokacijski odvojenoj jedinici," navode u ovom Savezu, piše Srbija Danas.

Dakle, osim prijavljivanja radnika i potpisivanja ugovora sa njim, poslodavac mora da brine i o bezbednosti zaposlenog u toku radnog vremena.


Izvori

Srbija Danas


Tagovi

Privremeni i povremeni poslovi Poslodavci Poljoprivrednici Sezonski radnici Zaposleni


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta