Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istočni Stari Grad
  • 28.07.2022. 13:30

Sigurna proizvodnja na 1.000 metara nadmorske visine

Plastenici su uglavnom podignuti uz domaćinstvo, što omogućava stalno prisustvo proizvođača, a samim tim i reguliranje uslova uspijevanja prema zahtjevu gajenog povrća

Foto: Depositphotos/icefront (ilustracija)
  • 571
  • 25
  • 0

Istočni Stari Grad spada u grupu opština dominantno ruralnog karaktera te poljoprivreda predstavlja jedan od važnijih sektora. Većina proizvođača bavi se stočarstvom, no posljednjih godina sve je veći broj ljudi koji se opredjeljuju za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru, s obzirom na prednosti ovakvog načina proizvodnje.

Kako navode iz Resora za pružanje savjetodavnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede RS, uzgoj biljaka u plastenicima je najekonomičniji oblik porodičnog tipa proizvodnje, koji omogućava proizvodnju tokom cijele godine. Opština Istočni Stari Grad se nalazi na oko 1.000 metara nadmorske visine te upravo zaštićeni prostori omogućuju sigurnu proizvodnju regulišući mikroklimu i umanjujući sve ekstremnije i nepovoljnije uslove spoljašne sredine.

Zdravi proizvodi

Plastenici su uglavnom podignuti uz domaćinstvo, sa pravilnim položajem i dovoljnom udaljenosti od industrijskih zagađivača, što omogućava stalno prisustvo proizvođača, a samim tim i reguliranje uslova uspijevanja prema zahtjevu gajenog povrća. Tokom ljetne proizvodnje povrća proizvođači su se uglavnom odlučili za uzgoj paprike, paradajza, krastavca i patlidžana. Plastenici su sa sistemom za navodnjavanje kap po kap, te s obzirom na dovoljne količine vode i da poštuju sve korake u proizvodnji očekuju zadovoljavajuće prinose i kvalitativno i kvantitativno.

Blizina grada Sarajeva omogućuje proizvođačima da većinu svojih proizvoda plasiraju na kućnom pragu, ali i na pijaci domaće hrane, koja je zahvaljujući Fondaciji za privredu i ruralni razvoj Istočni Stari Grad, otvorena na izletištu Brus na Trebeviću. Proizvedeno povrće uglavnom nije tretirano pesticidima, u pitanju su zdravi proizvodi koji su jako popularni i traženi kod kupaca.

Isporučena 92 plastenika

S obzirom na potencijal i uslove proizvođači su zainteresirani za uključivanje u proces kontrole i certifikacije organske proizvodnje povrća, koja podrazumijeva proizvodnju u skladu sa zakonom i standardima i inspekciju cjelokupnog proizvodnog ciklusa od strane ovlaštene organizacije da to potvrdi.

Ovo je najisplativija proizvodnja povrća - gazdinstvo Lubura je primjer

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske kroz projekat Razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima, u ovoj opštini, u prethodne četiri godine isporučilo je ukupno 92 plastenika sa sistemom za navodnjavanje, površine 50 m2 i 100 m2. Cilj projekta je bio povećanje broja proizvođača povrća u plastenicima, i da kroz sadnju različitih povrtnih kultura osiguraju dodatni prihod sa svojih gazdinstava, što je dovelo do unapređenja ovog načina poljoprivredne proizvodnje.


Tagovi

Plastenici Plastenička proizvodnja Povrće Poljoprivrednici Uzgoj povrća


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.