Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplinska elektrana Biointegra
  • 13.06.2016. 09:00

Silažna masa s OPG-ova za proizvodnju bioplina!

Provedbom ovih projekata otvorilo bi se 100 novih radnih mjesta te angažiralo 150 poljoprivrednih gospodarstava od kojih će se otkupljivati sirovine.

  • 3.433
  • 321
  • 0

Tvrtka Biointegra, članica grupe Energija Bioplina d.o.o., pri kraju je izgradnje bioplinskog postrojenja veličine 2,4 MW kod Slatine, vrijednosti gotovo 60 milijuna kuna, koja se u pogon pušta početkom rujna 2016. godine.

Tvrtka Energija Bioplina d.o.o. osnovana je 2015. godine sa sjedištem u Gregurevcu.

Bioplinsko postrojenje bit će koncipirano kao kontinuirano punjeno i radit će u srednjem, odnosno mezofilnom temperaturnom području, u anaerobnim uvjetima, dakle bez prisutnosti zraka i kisika. Energetska vrijednost tako dobivenog bioplina iznosi od 5,2 do 6,5 kWh/m3 bioplina. Iz toga će se u postupku su-proizvodnje ili kogeneracije proizvesti 88% upotrebljive energije, dok su ostalo gubici u pretvorbi.

Proizvodnja energije iz bioplina

Od te energije proizvest će se približno 43% električne energije i 45% toplinske energije. Postrojenja su usmjerena na što veću proizvodnju električne energije, budući da imaju status povlaštenog proizvođača električne energije iz bioplina u kogeneracijskim jedinicama.

Biointegra kod Slatine uskoro kreće u pogon!

Osim Biointegre, u sklopu tvrtke Energija Bioplina izgrađena je i Bioplinara Organica Kalnik 1 d.o.o. veličine 2,4 MW u Gregurevcu koje se u pogon pušta početkom lipnja 2016. godine te tvrtka Bioplinska elektrana Orehovac d.o.o., gdje se gradi bioplinsko postrojenje veličine 1,2 MW u Orehovcu, a koja se u pogon pušta početkom rujna 2016. godine.

Bioplinsko postrojenje u Gregurevcu (2,4 MW)

Kako bi učinkovito koristili otpadnu toplinsku energiju iz bioplinare, izgraditi će se staklenici za proizvodnju povrća u blizini bioplinskog postrojenja.

Traže se kooperanti!

Predstavljene su i mogućnosti suradnje u proizvodnji sirovine sa svim vrstama poljoprivrednih proizvođača te su pozvani zainteresirani proizvođači, predstavnici OPG-ova, poljoprivrednih poduzeća, obrta i zadruga na suradnju, budući da će za dvije bioplinske elektrane u Medincima trebati oko 1.000 hektara poljoprivrednih površina, koje će biti zasijane silažnom masom. Tvrtka im nudi visokokvalitetni prerađeni supstrat (digestat), izuzetno humusno gnojivo bez nitrata, čija uporaba nakon nekoliko godina potpuno briše trošak nabave mineralnih gnojiva.

Poljoprivredni proizvođači pozvani na suradnju!

Korištenje otpadne topline iz kogeneracijskih jedinica bitno doprinosi ekonomski uspješnom pogonu bioplinskih postrojenja i smanjenju njihovog utjecaja na okoliš.

Glavni izazov je održivo korištenje toplinske energije, koja se može koristiti izravno za grijanje, ali i za dodatnu proizvodnju električne energije, za hlađenje ili za sušenje. Upravo iz tog razloga, svaka od navedenih tvrtki pronašla je inovativno rješenje kojim će riješiti problem neiskorištene toplinske energije i digestata kao nusproizvoda iz kogeneracija.

Rješavanje problema s bio-otpadom

Buduće investicije u razvoj tvrtke su izgradnja akvaponija, kompostane, laboratorija, koji će se koristiti za istraživanje i razvoj te analizu svih elementa energetskih postrojenja, kako s tehničke tako i s biološko-kemijske strane, postrojenje za obradu bio-otpada te staklenik za proizvodnju povrća.

Grijani staklenik

Na ovaj način, plasmanom viška proizvedene toplinske energije ostvarit će se dodatni prihodi za bioplinaru te povećati sveukupna učinkovitost postrojenja. Uz navedeno, ovim konceptom pridonijelo bi se rješavanju problema s bio-otpadom uz pomoć obnovljivih izvora energije i otvorilo 12 novih radnih mjesta.

Trenutno je u izgradnju samih postrojenja uloženo više od 47 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Otvaranje novih radnih mjesta

Tvrtka VDM ENERGIJA d.o.o. je tek nedavno ušla u strukturu Energije Bioplina d.o.o. Unutar navedene tvrtke grade se dva bioplinska postrojenja po 1 MW na lokacijama Donji Miholjac i Viljevo.

Tvrtka Bioplin proizvodnja d.o.o. gradi bioplinsko postrojenje 1 MW u Slatini kraj postojećeg postrojenja Biointegre d.o.o. te će se otpadna toplina navedenog postrojenja također koristiti za grijanje staklenika.

Tvrtke Bioplinara organica Kalnik 1 d.o.o. i Bioplinska elektrana Orehovec d.o.o. žele surađivati s lokalnom zajednicom te osigurati besplatnu opskrbu toplinskom energijom javnih ustanova. Također, tvrtka će stipendirati 30 učenika srednjih škola.

Provedbom ovih projekata otvorilo bi se 100 novih radnih mjesta u područjima nižih indeksa razvijenosti te angažiralo 150 poljoprivrednih gospodarstava od kojih će se otkupljivati sirovine za bioplinske pogone. Navedeni projekti doprinose povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije čime će biti dobar primjer ostalim sudionicima privrede.


Tagovi

Energija Bioplin Biointegra Elektrana Slatina Biomasa Suradnja Bio-otpad


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.