Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 20.03.2023. 11:00
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Sindikati Petrokemije: Ne postoji nijedan razlog da se proizvodnja gnojiva ne pokrene

Vlasnici Petrokemije, država s više od 40 posto te INA i PPD bez ikakvog obrazloženja i dalje priječe pokretanje proizvodnje nanoseći štetu ne samo tvrtki i njenim radnicima nego hrvatskoj poljoprivredi te gospodarstvu u cjelini, poručuju sindikati.

Foto: Petrokemija d.d.
  • 1.083
  • 153
  • 0

Svaki dan odgađanja pokretanja proizvodnje mineralnih gnojiva izravno ide na štetu interesa Republike Hrvatske, poručili su sindikati EKN i DEMOS-HUS Petrokemije.

Kako navode čelnici ovih sindikata, Željko Kraus i Davor Rakić, nakon što postrojenja nisu radila godinu dana zbog cijene plina, sada kad su se cijene spustile i stabilizirale, ne postoji niti jedan razlog da se proizvodnja ne pokrene.

"Na žalost vlasnici Petrokemije, država s više od 40 posto te INA i PPD zajedno s više od 54 posto bez ikakvog obrazloženja i dalje priječe pokretanje proizvodnje nanoseći štetu ne samo tvrtki i njenim radnicima nego hrvatskoj poljoprivredi, gospodarstvu u cjelini i svim građanima, povećavajući, svojim nemarom, ionako preveliku ovisnost Hrvatske o uvozu hrane", stoji u priopćenju. 

Istodobno, kažu, Vlada RH još uvijek nije odlučila hoće li se i na koji način privesti kraju proces prijenosa vlasništva nad dijelom dionica ove tvornice za koje već dvije godine interes iskazuje Yildirim Group, tvrtka turskih vlasnika sa sjedištem u Amsterdamu, koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom i trgovinom mineralnim gnojivom.

"Držimo da kad već nije do sada, odluku o tome treba donijeti čim prije i bez daljnjih odgađanja, kakva god odluka bila", poručuju. 

Petrokemija nakon gotovo godinu dana pokrenula proizvodna postrojenja

Zaključno, sindikati traže od Uprave tvornice da donese odluku o pripremi postrojenja za pokretanje i o rokovima za početak proizvodnje pojedinih čim je prije moguće. Od Vlade RH, kao najvećeg pojedinačnog vlasnika da odmah, zahtijevaju da u najkraćem roku donese odluku kojom će se završiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica jer je svako daljnje odgađanje neprihvatljivo.

Nadalje, od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja traže hitno organiziranje sastanka na kojem će, osim ministra, biti predstavnici INA-e, PPD-a, Yildirim Group i reprezentativnih sindikata Petrokemije.

"Kao predstavnici radnika imamo pravo znati tko i zašto odgađa odluke koje su već trebale biti donešene", napominju. 


Tagovi

Petrokemija Sidnikati Proizvodnja gnojiva Poruka vlasnicima Poruka Vladi Sindikat EKN


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]