Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni plan
  • 25.06.2020. 07:30

Sinkevičius: Covid-19 ne može biti izgovor za zanemarivanje Zelenog plana

Poljoprivrednici igraju bitnu ulogu u očuvanju bioraznolikosti i bez njih teško da će se ona održati. U rješavanju ovog problema ih moramo imati na umu i njihove brige shvaćati ozbiljno, poručio je Sinkevičius.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 120
  • 24
  • 0

Nijedna zemlja članica Europske unije ne može koristiti krizu Covid-a kao izgovor za slabiju zaštitu lanca opskrbe hranom kao i brigu za okoliš, poručio je u intervju-u za Euractiv, europski povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

"Komisija je učinila sve što je u njezinoj moći i pružila je svu moguću fleksibilnost pogotovo gdje je to stvarno bilo potrebno. Sve institucije su već prilagodile svoj program rada za 2020. godinu te ih preusmjerile na aktivnosti vezane za oporavak Europe“, rekao je povjerenik.

Međutim, naglasio je i kako izazovi vezani za zaštitu okoliša i klimatskih promjena nisu nestali ovom krizom te da se pogotovo na njih mora obratiti velika pažnja. "Klima se sve više pogoršava, promjene su sve izraženije i donose veliki pritisak na našu već krhku prirodu i biološku raznolikost."

Plastično onečišćenje glavna briga

No, Sinkevičius također ističe i zabrinutost građana oko korištenje plastične ambalaže kao što su to čaše, tanjuri, pribor za jelo, štapići za uši, plastične vrećice i brojne druge, čija bi se upotreba u određenom vremenu trebala potpuno ukinuti.

Podsjećamo, najnovija strategija za kružno gospodarstvo, objavljena tik prije izbijanje epidemija ima za cilj da do 2030. godine sva ambalaža koja se koristi za hranu i piće bude ponovno iskoristiva te da se može reciklirati na ekonomski održiv način. 

Sva ambalaža za hranu i pića do 2030. moći će se reciklirati

"Uvijek će nam trebati ambalaža i vjerojatno će i ova plastična imati neko svoje mjesto. Pozivam sve tvrtke koje se bave takvom proizvodnjom da osmisle inovacije koje će prihvatiti i društvo, ali i političari“, poručio je te dodao kako će se takve investicije sigurno isplatiti i otvoriti nova tržišta. 

U intervjuu se dotaknuo i teme mikroplastike koja stvara ozbiljne probleme u vodenom svijetu. Priznao je kako EU radi na novoj studiji koja će analizirati tri kategorije njezinih izvora, a to su proizvodnja plastičnih pelata, sintetičkog tekstila te automobilskih guma. Cilj istraživanja je dobiti rješenja koja će smanjiti emisiju mikroplastike za oko 500 tisuća tona u sljedećih 20 godina.

Poljoprivrednici imaju ključnu ulogu u bioraznolikost

Prema riječima povjerenika, pridržavanje ambicioznih ciljeva Zelenog plana osim same zaštite okoliša znači i stvoriti uvjete kojim će se gospodarstvo moći oduprijeti krizama koje dolaze. 

Ministri poljoprivrede EU: mjere osiguranja proizvodnje i očuvanje zajedničkog tržišta

"Očuvanje zdrave prirode i obnavljanje prirodnog kapitala srž je održivog rasta. Investiranje u radnu snagu znači ulagati u proizvodnju, a automatski i u prirodu. Vrijeme visoke nezaposlenosti i niskih kamata idealan je trenutak za ulaganje u projekte poput obnove prirode, zaštićenih područja, ekološke poljoprivrede te zelene i plave infrastrukture“, pojašnjava Virginijus.

Najbitnija stvar koju je napomenuo je briga za poljoprivrednike. "Poljoprivrednici igraju bitnu ulogu u očuvanju bioraznolikosti i bez njih teško da će se ona održati. U rješavanju ovog problema ih moramo imati na umu i njihove brige shvaćati ozbiljno“, zaključio je povjerenik. 


Tagovi

Virginijus Sinkevičius Europska unija Zeleni plan Hrana Plastika Poljoprivrednici Okoliš


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.