Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 11.12.2021. 07:30

Sintetičke pesticide mogu zamijeniti bakterije i nematode

Bakterije i nematode se mogu koristiti kao efikasno sredstvo u zaštiti biljaka od bakterija samih, ali i gljivica te kukaca.

Foto: Depositphotos/IrinaRinty
  • 226
  • 48
  • 0

U svijetu se sve više govori o efikasnosti koju nude alternative u zaštiti bilja. Bakterije i nematode nisu samo fitopatogeni koji izazivaju opasne biljne bolesti, neke od njih možemo koristiti kao agense za biološko suzbijanje oboljenja koji se javljaju na biljkama i zaštitu od kukaca.

Neke bakterije se koriste za kontrolu širokog spektra bakterijskih i gljivičnih bolesti. Nematode su predstavljenje kao uzročnici velikih problema u biljnoj proizvodnji, međutim dio njih spada u grabežljivce ili entomoparazite i koriste se kao bioinsekticidi. Obje grupe predstavljaju odličnu zamjenu za sintetičke pesticide, nemaju toksično djelovanje na sisavce i okolinu, poboljšavaju imunitet biljaka i kvalitetu zemljišta, navodi Agronotizie.

Bakterije u službi zaštite biljaka

Djelovanje bakterija možemo primjenjivati kroz nekoliko mehanizama djelovanja: hiperparazitarno, antibiotičko, konkurentsko i rezistentno.

Hiperparazitizam ili superparazitizam je slučaj kada paraziti imaju svoje parazite, odnosno super parazite.

Bakterije stvaraju metaboličke proizvode koji štetno djeluju na druge mikroorganizme. Takvo djelovanje se naziva antibiotičko, a tvari koje se stvaraju mogu imati biostatičko djelovanje kada blokiraju rast mikroorganizama i usporavaju razvoj populacije ili biocidno kada uništavaju druge organizme i njihovu populaciju.

Konkurentski mehanizam najlakše je objasniti pomoću bakterija koje imaju sposobnost vezivanja dušika. One potiskuju štetnu floru iz zemljišta i onemogućavaju razvoj populacija štetnih mikroorganizama.

Rezistentni se pak zasniva na tvarima koje luče bakterije, a biljkama poboljšavaju imunitet i otpornost prema bolestima.

U svrhu zaštite koriste se one iz rodova: Bacillus, Pseudomonas, Burkoholderia, Pantoea i Streptomyces. Većinom su sveprisutne i prilagodljive različitim uvjetima, konkurentne su te koriste  različite mehanizme djelovanja i smanjuju rizik od rezistencije.

Nematode kao biopesticidi

Smatra se da postoji veliki broj različitih nematoda i da neke žive samostalno, dok su druge paraziti biljaka i životinja. Odlikuju se malim dimenzijama. Dužina tijela im se kreće između 1 do 2mm.

One koje parazitiraju na biljkama imaju na usnim aparatima stilo kojim probijaju stanične opne biljaka. Hrane se biljnim sokovima što dovodi do pojave žućenja biljaka, uvenuća i propadanja. Kao biopesticidi mogu se koristiti grabežljive nematode koje pripadaju redovima Mononchida i Dorylaimida koji usisavaju unutrašnji sadržaj žrtava, uglavnom drugih fitofagnih nematoda, zatim Steinernematidae i Heterohabditidae.

Uglavnom se koriste u borbi protiv kukaca. Rasprostranjene su u cijelom svijetu jer, tamo gdje ima insekata, prisutne su i nematode koje ih prate. Međutim, u prirodi je populacija korisnih pod stalnim opasnostima od zaraze gljivica, stresnih uvjeta okoline. Zbog toga se one moraju uzgajati u laboratorijskim uvjetima i puštati u prirodu kada se ukaže potreba za njihovim djelovanjem. Vrlo lako se uzgajaju i ne zahtijevaju skupu laboratorijsku opremu.

Entomopatogene nematode žive unutar tijela insekata domaćina i parazitiraju različite forme (ličinke, odrasle insekte). Najčešće parazitiraju leptire, moljce, muhe, cvrčke i skakavce. Njihova prednost u odnosu na druge pesticide je brzina djelovanja. Već poslije 24 do 48h ubijaju svog domaćina.


Tagovi

Zaštita bilja Bakterije Nematode Antibiotičko djelovanje Vezivanje dušika Biopesticidi Sintetički pesticidi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo